2024 bjuder på en uppsjö av event.
2024 bjuder på en uppsjö av event. - Foto: William Koitrand

Full gas under 2024: Eventen för dig som älskar bilar

För många bilentusiaster kommer den sociala biten i första hand, medan bilar egentligen är en ursäkt till att ses. Här följer en lista på några evenemang att se fram emot under bilåret 2024.


Bilvärlden har en förmåga att förena människor från hela världen, något man får ett kvitto på om man frekventerar diverse bilevenemang världen över.

Nedan följer en rad evenemang – både inhemska och internationella – som är väl värda ett besök.

Januari

Rétromobile Paris

Varje år hålls Rétromobile i Paris. Det rör sig om en av världens största mässor för klassiska bilar med över 130 000 besökare och 400 utställare. 2024 markerar evenemangets 48:e år.

Eventet hålls mellan den 31 januari och 4 februari 2024.

Rétromobile Paris är en av världens största mässor för klassiska bilar. (Foto: Rétromobile)

Februari

The ICE St. Moritz

Många klassiska bilentusiaster räds för att rasta sina bilar när det står snö i väderleksrapporten. Så är emellertid inte fallet för The ICE St. Moritz, ett Concours-event som hålls på en frusen sjö i exklusiva St. Moritz, Schweiz.

Vi har tidigare närvarat och det man bjuds på är ovärderliga bilar som bjuder upp till dans i vinterskrud. Det är en fantastisk uppvisning som är väl värd ett besök till Alperna.

Ringa in den 23 till 24 februari 2024 i kalendern om du vill närvara.

The ICE är en av få evenemang som äger rum i snöskrud. (Foto: William Koitrand)

Moda Miami

Efter 20 år på the Amelia beslutade sig auktionsverket RM Sotheby’s för att satsa på Moda Miami i stället. 2024 blir första året som det hålls och beskrivs som en flerdagars hyllning av bilar, kultur, och ultimata lyxupplevelser.

Moda Mami håller på från den 29 februari till 3 mars i Miami, Florida, USA.

Det är första gången som Moda Miami anordnas. (Foto: RM Sotheby's)

Mars

The Amelia

Eventet går av stapeln samma helg som ovannämnda Moda Miami.

Amelia Concours d’Elegance – även kallad The Amelia – som vi tidigare har besökt är ett av bilvärldens mest exklusiva evenemang. Det hålls på Amelia Island i norra Florida och erbjuder en rad auktioner och motorhistoriska dyrgripar.

Evenemanget är öppet för alla och trots det exklusiva utbudet och platsen är det extremt folktätt.

The Amelia hålls mellan den 1 och 3 mars 2024.

The Amelia håller hus i norra Florida, på gränsen till Georgia. (Foto: Marcus Berggren)

April

Techno Classica Essen

Världens största mässa för klassiska bilar äger varje rum år i Essen. Vi närvarade tidigare i år och det man möts av är mässhall efter mässhall, knökfulla med finfina bilar att beskåda.

Under 2024 håller evenemanget rum den 3 och 7 april.

Techno Classica Essen är ett måste för de som älskar klassiska bilar. (Foto: Techno Classica)

Maj

Concorso d’Eleganza Villa d’Este

Ett av världens mest exklusiva event, alla kategorier, är Concorso d’Eleganza som årligen hålls på Villa d’Este vid Comosjön.

Vi har närvarat ett antal gånger och det man möts av är ett potpurri av sprezzatura, negroni, och helt makalösa bilar. Varje klass är oerhört nischad och man kan endast få tillgång om man är bjuden.

Det är tveklöst en av höjdpunkterna i den klassiska bilkalendern.

Concorso d’Eleganza Villa d’Este går av stapeln den 24 till 26 maj 2024.

Villa d'Este anses av många vara världens mest exklusiva bilevenemang. (Foto: William Koitrand)

Gärdesloppet

På hemmaplan – samma helg som ovanstående – äger Kungliga Automobil Klubbens 102-åriga evenemang Gärdesloppet rum.

2024 återvänder Gärdesloppet till Gärdet, precis som när det hela började, efter att ha anordnats på ängarna vid Djurgårdsbrunn tidigare.

Detta år väntas det slås deltagarrekord, både när det gäller publik och antal bilar.

Gärdesloppet 2024 är planerat den 26 maj.

Gärdesloppet firar 102 år under 2024. (Foto: Morgan Petri)

Juni

Le Mans

2023 var ett riktigt brakår för det legendariska långloppet Le Mans, då det var loppets hundraårsjubileum. Vi närvarade i sällskap av Ferrari, GM, och Michelinoch bjöds på en folkfest med 350 000 åskådare.

2024 bjuder på en hel del spännande i form av en utökad toppklass – kallad Hypercars – där deltagare som BMW, Lamborghini och Cadillac väntas delta.

Le Mans 2024 äger rum den 12 till 16 juni.

Le Mans är världens mest berömda långlopp. (Foto: Marcus Berggren)

Juli

Goodwood Festival of Speed

Det som gör Goodwood Festival of Speed unikt är det faktum att det är ett av få evenemang där man får se klassiska samlarbilar köras för kung och fosterland. I stället för att stå och trängas på en gräsmatta används bilarna för att rastas ordentligt.

Benämningen Festival används inte helt utan anledning, utan det rör sig sannerligen om en fartfylld bilfestival. Vi har tidigare närvarat och rekommenderar alla med minsta lilla droppe i oktan i blodet att prompt åka dit.

Goodwood Festival of Speed 2024 äger rum den 11 till 14 juli.

Goodwood Festival of Speed är ett av få evenemang där man kan beskåda klassiska bilar i full kareta. (Foto: Marcus Berggren)

Augusti

Monterey Car Week

Precis som namnet antyder är Monterey Car Week en hel vecka med bilrelaterade evenemang. Faktum är att det rör sig om nio dagar, fullspäckade med både det ena och det andra.

Veckan inleddes med mer folkkära evenemang och avslutat med The Quail – en bilcentrerad trädgårdsfest för miljardärer – och berömda Pebble Beach Concours d’Elegance.

Hela den klassiska bilvärlden flockar till Monterey under denna vecka i augusti och det är inte ovanligt att se bilar som Bugatti, Pagani, och Koenigsegg köras runt. Eftersom Monterey är så litet tvingas de flesta bo på motell, vilket trissar upp priserna till tusentals kronor natten.

Monterey Car Week 2024 håller på mellan den 9 och 18 augusti 2024.

Monterey Car Week är himlen på jorden för bilfantaster. (Foto: Pebble Beach)September

IAA Transportation

För de som inte är lika begeistrade av klassiska bilar, finns det mässor som IAA. Sedan 2021 har det ägt rum i München, efter att ha anordnats i Frankfurt sedan 1897. Det finns även en del av IAA som kallas för Transportation, som alltså är för transportbilar.

IAA pendlar mellan att benämnas som Mobility och Transportation beroende på år. 2023 var det Mobility som gällde, varför Transportation blir av 2024.

IAA Transportation hålls i Hannover och 2024 är det den 17 till 22 september som gäller.

Oktober

Paris Motor Show

Ännu ett event för nybilsfantasten stavas Paris-mässan. Antalet bilmässor har sakta men säkert sinat, men Paris-mässan fortsätter att dra in besökare, även om antalet utställare har minskat.

Om inte annat kan man se ett besök till Paris som ett härligt komplement till en trevlig bilmässa.

Paris Motor Show 2024 är öppet för allmänheten den 15 till 20 oktober.

November

LA Auto Show

Under nio dagar i Los Angeles anordnas årligen LA Auto Show. Under 2023 deltog ett 30-tal bilmärken och en rad lanseringar ägde rum, däribland av Lucid Gravity, det amerikanska elbilsmärkets nya suv.

Det bjuds på en rad provkörningsmöjligheter och med en temperatur kring 20 grader är Los Angeles bestämt trevligt, åtminstone vädermässigt, i november.

De exakta datumen för LA Auto Show 2024 har ännu inte kommunicerats, men räkna med att det äger rum runt den 17–26 november.

LA Autoshow är en av världens viktigaste nybilsmässor. (Foto: Joel Sandberg)

Ett fullspäckat schema

En stor fördel med bilvärlden är att de kryllar av möjligheter att träffa likasinnade. Det finns verkligen något för alla och att hävda något annat än att bilar förenar överensstämmer inte med verkligheten.

Vi ser tveklöst fram emot bilåret 2024 och hoppas närvara på så många event som möjligt!


Bil
/