Tesla framför bilhall
Tesla tvingas återkalla bilar efter krav från myndigheterna. - Foto: TT

Tesla begränsar Autopilot – återkallar 2 miljoner bilar

Fackstriden i Sverige är inte Teslas enda huvudbry för tillfället. I USA tvingas man nu återkalla nästan alla bilar man har sålt i landet.


Säkerheten av Teslas system Autopilot har ifrågasatts en hel del genom åren.

Systemet kan sköta både acceleration och inbromsning, samt styrning och filbyten, men ansvaret för att bilen framförs säkert ligger hela tiden på föraren.

Nu återkallas över två miljoner Tesla-bilar i USA och Kanada för att åtgärda fel relaterade till hur systemet försäkrar sig om att föraren faktiskt håller uppsikt.

Inte på Teslas eget bevåg

Initiativet för återkallelsen kommer inte från Tesla själva utan från den amerikanska myndigheten NHTSA.

Myndigheten har utrett Autopilot-systemet i över två år, efter ett flertal uppmärksammade olyckor där Tesla-bilar bland annat har kört rakt in i stillastående utryckningsfordon.

Återkallelsen ska innebära en uppdatering av mjukvaran som säkerställer att föraren inte använder Autopilot-systemet på ett felaktigt sätt.

Uppdateringarna ska innefatta tydligare varningssignaler, lättare urkoppling av självstyrningen, samt striktare begränsningar av på vilka vägar som självstyrningen går att aktivera.

Förare som upprepade gånger uppvisar sig använda systemet på ett felaktigt sätt kan också komma att stängas av från att använda självstyrningen.

Löser inte grundläggande problemet

Enligt AP menar dock flera experter att åtgärderna är otillräckliga, då de inte löser det grundläggande problemet med att Teslas bilar har svårt med att identifiera vissa hinder.

Autopilot-systemets primära metod för att avgöra om föraren håller uppsikt är dessutom att känna av om denne har händerna på ratten, vilket enligt vissa är otillräckligt.

Andra biltillverkare med liknande system använder även kameror för att följa förarens ögon, men äldre Tesla-bilar saknar helt de kameror som krävs för att göra detta i mörker.

Sker med trådlös uppdatering

Traditionellt har en återkallelse inneburit att samtliga berörda bilar tas in på verkstad för åtgärd, men nu går många problem att lösa med trådlösa mjukvaruuppdateringar.

Så är även fallet här, och Tesla kommer i dagarna att skicka ut en trådlös uppdatering till bilar av modellerna S, 3, X och Y tillverkade mellan den 5 oktober 2012 och den 7 december.

Inte första återkallelsen för Tesla

Detta  är inte den första gången i år som Tesla tvingas återkalla bilar av Autopilot-relaterade anledningar.

I början av året återkallade man 360 000 bilar efter krav från de amerikanska myndigheterna.

Då menade man att systemet hade uppvisat problem med att hantera korsningar på ett säkert sätt, samt med att följa hastighetsbegränsningar.

I somras återkallades också 137 bilar efter att ratten lossnade på en Tesla Model Y.

Kryphålet: Så får Tesla sina regskyltar - trots strejken

Bil
/