Julia och hennes Toyota
80-åriga Julia körde sin Toyota från Kapstaden till London - Foto: Toyota UK

Denna 80-åriga dam korsade Afrika i en Toyota Corolla

Toyotas bilar är kända för sin tålighet, och få har demonstrerat detta bättre än den 80-åriga kvinna som körde hela vägen från Sydafrika till England för att hälsa på sin dotter.


I juni 2017 bestämde sig 80-åriga Julia Albu från Kapstaden i Sydafrika för att hon skulle köra och hälsa på sin dotter.

Det anmärkningsvärda med detta var att dottern bodde över 2 000 mil bort i London, Storbritannien.

Julia berättade om resan i en intervju med Toyota UK.

Två tjejer korsade USA på eldrivna motorcyklar – från Sverige

Ett spontant beslut

Julia fick idén efter att hon blivit upprörd av ett radioprogram där man nämnde vilka hutlösa summor som en känd person lagt på bilar till sina fruar.

– I stundens hetta ringde jag upp stationen och berättade för dem att jag var 80 år gammal och att min Toyota var 20 år gammal. Vi är 100 år gamla tillsammans och vi är båda 100 procent – så till den milda grad att jag ska köra till London för att besöka min dotter, sade Julia till Toyota UK.

Rutten gick utmed Afrikas östkust - Foto: Toyota UK

Efter att ha sagt detta på radioprogrammet, som hörts av flera av hennes bekanta, kände hon sig tvungen att göra resan.

Då hon hade ont om pengar och hennes partner nyligen gått bort kände hon att hon lika gärna kunde ge sig ut på ett äventyr.

Här är världens dyraste Koenigsegg – kostar 123 miljoner

En gammal trotjänare

Bilen som Julia valde för äventyret var den Toyota Conquest – såld som Corolla på andra marknader – som hon hade köpt ny 1997.

Den lilla bilen, som Julia hade döpt till Tracy, hade då redan gått en bra bit över 30 000 mil, och fick ett antal modifikationer inför resan.

Bland annat höjdes fjädringen, man installerade ett takräcke, och interiören modifierades för att bli mer hemtrevlig.

Audi lanserar äventyrlig elbil inspirerad av Dakarrallyt

Startade på vintern

Julia och Toyotan Tracy påbörjade sin resa i Kapstaden den 13 juni 2017, då det var mitt i vintern i Sydafrika men full sommar i Storbritannien.

Rutten från Kapstaden till London gick längs den afrikanska östkusten och var ungefär 2 000 mil lång. För att ta sig över Medelhavet tog Julia och bilen en färja från Egypten till Grekland. 

Den lilla Toyotan avverkade sträckan med lätthet - Foto: Toyota UK

Den lilla Toyotan klarade resan med lätthet och uppfyllde Julias syfte med resan, vilket var att bevisa att man inte behövde någon märkvärdig bil för att genomföra resan.

Julia körde endast när det var dagsljus, och menade att det som var svårast med hela resan var att skaffa sig all den dokumentation och de visum som krävdes för att köra genom varje land.

Uppmärksammades av Toyota

Vid ankomsten till London hade Toyotan Tracy kommit upp i 36 600 mil på mätaren, och fick en ordentlig genomgång av en mekaniker.

Julia uppmärksammades också av Toyota för sin resa.

Julia Albu avled vid 84 års ålder i augusti 2021.

Ineos Grenadier testad: När du vill köra jorden runt

Bil