Red Bull Christian Horner
Christian Horner har avslöjat när Red Bull lanserar hyperbilen RB17 - Foto: TT/John Locher/Lynne Sladky/Collage

Då lanserar Red Bull sin hyperbil – prislapp på 61 miljoner

Red Bull Racing jobbar på en hyperbil kallad RB17. Nu har företagets vd Christian Horner avslöjat när bilen kommer till marknaden.


Att Red Bull Racing vet hur man bygger en bil som går snabbt runt en racingbana är välkänt.

Racingteamet är ett av de mest framgångsrika i Formel 1 under de senaste åren, och har vunnit världsmästerskapet de tre senaste åren med Max Verstappen bakom ratten.

Nu ska man bredda sin kompetens från att endast bygga Formel 1-bilar, och ska lansera sin första hyperbil RB17 senare under 2024.

F1-mästaren Verstappen fick inte hyra sportbil – är för ung

Designad av F1-legendar

Red Bull avslöjade att RB17 var på gång redan under 2022, men har varit snåla med att släppa information om bilen.

Det vi vet är att den legendariska Formel 1-designern Adrian Newey har designat bilen, och att drivlinan ska vara någon form av hybridlösning med en effekt på 1 250 hästkrafter. 

Enligt tidigare rapporter ska RB17 inte vara någon form av modifierad F1-bil, men ska inte heller vara ämnad för gatbruk.

Här är världens dyraste Koenigsegg – kostar 123 miljoner

Visas under 2024

Beskedet om att lanseringen kommer att ske under 2024 kom från Red Bull Racings chef Christian Horner under en intervju med Sky Sports.

Enligt Carscoops har Adrian Newey också sagt att bilen endast kommer att väga runt 900 kilo.

Det betyder att den blir lättare än Aston Martin Valkyrie AMR Pro, som Newey också har jobbat på, men 48 kilo tyngre än Gordon Murray Automotive T.50s.

Anders fick trafikböter för 2 miljoner under 2023

Ska bygga 50 bilar

Totalt planerar Red Bull att bygga endast 50 exemplar av RB17. Planen är att 15 bilar ska byggas om året, och leveranserna ska dra i gång under 2025.

Det är inte bara de låga produktionssiffrorna som säkrar exklusiviteten, utan det gör även den väntade prislappen på 5 miljoner pund, motsvarande runt 61 miljoner kronor.

Prislappen kan tyckas hög för en bil som inte går att använda på allmän väg, och inte är designad för någon racingserie.

Å andra sidan kanske den som har råd med en bil för över 60 miljoner också råd att hyra en racingbana att leka på några gånger om året.

Audi lanserar äventyrlig elbil inspirerad av Dakarrallyt

Bil