Man tankar bil
Vad händer om du tankar fel bränsle i bilen? Här är svaret. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att tanka diesel i bensinbilen – ett dyrbart misstag?

Tidigare i dag kom nyheten att en bensinmack fyllt diesel i en pump som skulle innehålla bensin. Här är vad som händer om du råkar tanka fel bränsle i bilen.


Det var under tisdagen som en bensinmack i Bengtsfors råkade fylla cisternen till en bensinpump med diesel.

Felet upptäcktes i dag onsdag efter att 29 personer hade hunnit tanka på macken. Hur många av dessa som har använt den felaktigt fyllda pumpen vet man inte.

Bensinstation fyllde fel pump med diesel

Vad händer om man tankar diesel i bensinbilen?

Normalt sett är det omöjligt att råka tanka diesel i en bensinbil, eftersom pipen på en dieselpump normalt sett är större än hålet i bilens påfyllningshals.

Finns det diesel i en bensinpump är det dock möjligt att tanka fel, men som tur är brukar diesel inte orsaka några större skador i en bensinbil enligt det brittiska vägassistansbolaget AA.

Det som normalt händer är att dieseln beckar igen tändstiften och bränslesystemet. Detta leder till att bilen inte vill starta. När dieseln är avlägsnad brukar det emellertid inte finnas någon permanent skada på motorn.

Nu kan dieselbilarna öka i värde – tack vare billigare diesel

Om man tankar bensin i dieselbilen då?

Värre är det enligt AA om man råkar tanka bensin i en dieselbil, vilket är lättare att göra eftersom pipen på dieselpumpen enkelt passar i påfyllningshalsen på en bensinbil.

Det stora problemet är att diesel är en olja och därför smörjer motorn, medan bensin löser upp olja och således försämrar smörjningen.

Detta ökar i sin tur friktionen mellan dieselmotorns komponenter, som således slits snabbt och kan skadas permanent om motorn startas med bensin i tanken.

Elbilar är överlägsna bensin och diesel på vintern

Slarva inte med AdBlue

En annan feltankning man kan lyckas med är att råka tanka AdBlue i fel tank på sin moderna dieselbil, där den blå vätskan hjälper till med avgasreningen.

Råkar man hälla AdBlue i dieseltanken kan det bland annat skada själva tanken, bränslepumpen och bränslespridarna.

Tankar man diesel i AdBlue-tanken riskerar detta att förstöra dyrbara komponenter i avgasreningen.

Upptäcker man att man har tankat fel på något sätt rekommenderar AA att man undviker att starta bilen tills det felaktiga bränslet har avlägsnats från tanken.

Sveriges bilpark blir allt äldre – ett problem för miljön

Bil