Tesla elbil Hertz
Hertz har börjat sälja sina elbilar - Foto: TT

Hertz överger sina elbilar – för dyra att reparera

Till 2024 hade Hertz ambitionen att 25 procent av dess fordonsflotta på 500 000 bilar skulle bestå av elbilar, men nu verkar målet överges.


För några veckor sedan kom nyheten att biluthyraren Hertz i USA, som beställde 100 000 bilar från Tesla efter pandemin, skulle överge sin satsning på elbilar.

Nu kommer nyheten att man säljer hela 20 000 elbilar från sin befintliga flotta, för att i stället ersätta dem med traditionella bilar med förbränningsmotor. Det rapporterar Reuters.

Hertz satsade på Tesla – men få vill hyra elbilar

För höga kostnader

Hertz kommenterade försäljningen av elbilarna i ett myndighetsdokument under torsdagen.

Där stod att läsa att ”kostnader kopplade till olyckor och skador, främst förknippade med elbilar, förblev höga under det fjärde kvartalet”.

Av den anledningen har företaget nu beslutat sig för att reducera sin elbilsflotta. Bolagets aktiekurs föll 9 procent i samband med nyheten.

Hertz elbilsflotta består huvudsakligen av bilar från Tesla och Polestar.

I dagsläget finns det över 700 elbilar till salu på bolagets salutorg för gamla hyrbilar i USA, av modeller som BMW i3, Chevrolet Bolt, samt Tesla Model 3 och Model Y.

Dacia Spring är en elbil för 140 000 kronor – i Europa

En svår nöt att knäcka

Även om Hertz har som mål att minska sitt klimatavtryck verkar det i nuläget vara svårt att få uthyrningen av elbilar att gå ihop rent ekonomiskt.

Det har tidigare rapporterats om hur elbilar ofta är dyrare att både försäkra och reparera än traditionella diton.

Reuters har exempelvis tidigare rapporterat om hur hela bilar måste skrotas om batteriet skadas i händelse av en olycka. Just Hertz har också haft problem med utdragna reparationstider på sina Tesla-bilar.

Hertz i Sverige, som drivs av Volvo Cars och huvudsakligen har bilar från Volvo och Polestar, avyttrar däremot inte sina elbilar, utan planerar att öka sin flotta av elbilar med 30 procent under 2024.

Därför kommer Tesla Cybertruck inte till Europa

Att tanka diesel i bensinbilen – ett dyrbart misstag?

Bil