Kinesisk hamn
EU funderar på att införa importtariffer på elbilar från Kina - Foto: AP/TT

EU ska granska kinesiska elbilar - vill införa tariffer

Utredare från EU-kommissionen ska granska kinesiska biltillverkare för att utreda om importtariffer på kinesiska elbilar ska införas.


EU-kommissionen ska under de kommande veckorna göra platsbesök för att granska de kinesiska biltillverkarna BYD, Geely och SAIC.

Det säger tre personer involverade i processen enligt Reuters.

Kinesiska BYD snart störst på elbilar – kör om Tesla

Vill skydda europeiska tillverkare

Syftet med granskningarna är att utreda om EU bör införa importtariffer på kinesiska bilar för att skydda europeiska elbilstillverkare.

Man kommer inte att besöka anläggningar tillhörande europeiska och amerikanska bilmärken med anläggningar i Kina, exempelvis Renault, BMW och Tesla.

Tesla pausar produktionen i Europa – efter oron i Röda havet

Ska säkerställa rättvis konkurrens

Utredningen, som drogs igång i oktober och ska pågå i 13 månader, är tänkt att avgöra om kinesiska elbilar gynnas orättvist i konkurrensen av statliga bidrag.

Utredningen, som kinesiska myndigheter har kallat protektionistisk, har lett till ökade spänningar mellan Beijing och EU.

Geely var den enda parten som enligt Reuters svarade när man tillfrågades om en kommentar.

Företaget avböjde att kommentera och hänvisade till sin kommentar från oktober, då man sade att att man följer alla gällande lagar och regler och stödjer rättvis konkurrens på marknaden globalt.

Bilar med körförbud exporteras illegalt – hamnar i Afrika

Kina går som tåget

Poängen med fabriksbesöken är enligt en av Reuters källor att inspektera verksamheten och verifiera svar som tillverkarna har gett i ett frågeformulär.

De kinesiska biltillverkarna, från giganten BYD till små märken som Xpeng och Nio, har den senaste tiden intensifierat sina satsningar för att få fäste på den europeiska marknaden.

BYD gick nyligen om Tesla som den största tillverkaren av elbilar i världen. Kina uppskattas ha gått om Japan som landet med den största exporten av bilar i världen.

Enligt en kinesisk branschorganisation exporterade landet 5,26 miljoner bilar under 2023 till ett värde av 102 miljarder dollar.

Kina snart världens största bilexportör – satsar på Ryssland

Bil