Bilar i hamn för export
Ett stort antal bilar exporteras illegalt från Sverige - Foto: Martin Meissner/TT

Bilar med körförbud exporteras illegalt – hamnar i Afrika

Det är inte tillåtet att exportera bilar med körförbud från Sverige, men enligt en granskning hamnar många bilar ändå illegalt i Afrika.


En bil belagd med körförbud får inte exporteras utanför EU eller EES, men detta till trots exporteras årligen bilar som inte är godkända för brukande på allmän väg.

Det visar en granskning från Sveriges Radio Ekot, som beskriver att personer i stor skala köper upp äldre bilar med körförbud i Sverige och skickar dem till Afrika.

Flera av de involverade personerna ska vara dömda för brott, och vissa har även kopplingar till gängkriminalitet enligt polisens uppgifter till Ekot.

Experterna varnar: Begagnade elbilar försvinner från Sverige

Hamnar i Nigeria

Upplägget är att bilarna köps upp billigt i Sverige för att sedan säljas för betydligt högre summor i Afrika.

Under sin granskning hittar Ekot ett 50-tal bilar med svenskt ursprung till salu på en annonssajt i Nigeria, med den gemensamma nämnaren att de alla fortfarande är registrerade i Sverige.

Många av bilarna har dömts ut på besiktningen och därmed belagts med körförbud, och i annonserna presenteras bilarna som nyare och med läge miltal än vad som egentligen är fallet.

Tonåring krockade – åtalas för 48 trafikbrott

Oskyldiga säljare hamnar i kläm

SR har pratat med Jörgen Bengtsson i Falköping, vars förening står som ägare till en skåpbil som fick körförbud redan 2006.

Jörgen sålde skåpbilen 2022 för 2 000 kronor, och när affären gjordes upp bestämde man att köparen skulle skicka in papprena för ägarbyte – något som aldrig gjordes.

Nu har Ekot hittat skåpbilen till salu i Nigeria för tiotusentals kronor. Bilen uppges i annonsen vara i toppskick, och hälften så gammal som den egentligen är.

Sedan några år går det att bli avregistrerad som ägare för en bil man inte längre äger, men för att undvika liknande situationer ska man som säljare alltid själv sköta ägarbytet. 

Att tanka diesel i bensinbilen – ett dyrbart misstag?

Inte lätt att stoppa

Anledningen till att en bil med körförbud inte får exporteras utanför EU eller EES är att den klassas som farligt avfall.

Svenska myndigheter gör rutinmässigt kontroller, men endast en liten del av de illegala exporterna upptäcks.

Anlednignen enligt Rima Dauod, chef på Länsstyrelsen i Skånes miljöskyddsavdelning, är att flödena av illegala exportbilar är stora samtidigt som myndigheternas resurser är begränsade.

– Så vi har väldigt många som kommer undan, säger Dauod till Sveriges Radio.

Dacia Spring är en elbil 140 000 kronor – i Europa

Bil