Koenigsegg Regera
Denna Koenigsegg Regera auktioneras ut i Paris - Foto: RM Sotheby's

Koenigsegg Regera går till auktion – väntas gå för miljoner

Koenigsegg Regera är en av världens mest exklusiva bilar som sällan syns på begagnatmarknaden. Nu finns ett exemplar till salu i USA.


– För varje Ferruccio Lamborghini finns det ett dussin John DeLorean, skriver RM Sotheby’s i annonsen för den Koenigsegg Regera från 2021 som man nu har ute till försäljning i Paris.

Det man vill peka på är att många har drömmen att bygga spektakulära sportbilar men att väldigt få faktiskt lyckas.

Lamborghinis bilmärke blev ett av de mest prestigefulla i världen, medan DeLoreans skapelse kollapsade i ett moln av halvdan ingenjörskonst, drogsmuggling och misskötta skattemedel.

Nästa Dodge Charger är en elbil – här är första bilderna

Ett flaggskepp för märket

Christian von Koenigsegg är en av de få som i modern tid har lyckats med att från grunden skapa ett av världens mest exklusiva märken av superbilar.

När Regera lanserades som konceptbil 2015 blev den märkets flaggskepp, och i mitten av 2017 var hela produktionen på 80 bilar såld. Prislappen låg då på närmare 20 miljoner kronor.

Effekten ligger på hela 1 500 hästkrafter - RM Sotheby's

Modellen är en av världens snabbaste bilar, och bjuder på klassiska Koenigsegg-detaljer som ett chassi helt i kolfiber, de mycket speciella Dihedral Synchro-helix-dörrarna, och ett tak som kan plockas bort och förvaras i bilens front.

Volvo-ägaren Geely tredubblar försäljningen i Ryssland

En unik drivlina

Bilens utmärkande egenskap är att den inte har en traditionell växellåda, utan är i stället bestyckad med en unik momentomvandlare och en enda växel.

Motorn är en V8 på 5,0 liter som är bestyckad med 3D-printade turboaggregat, och denna hjälps på traven av ett mycket avancerat hybridsystem med tre elmotorer.

Taket går att plocka av och förvara i fronten - Foto: RM Sotheby's

Den samlade effekten ligger på hela 1 500 hästkrafter och håller man plattan i mattan tillräckligt länge kan man nå farter på över 450 km/h.

Så sent som 2023, åtta år efter lanseringen, avverkade sprinten från 0 till 400 km/h på bara 28,81 sekunder.

Så försökte Bill Gates smuggla in dröm-Porschen i USA

Auktioneras vid månadsskiftet

Den Koenigsegg Regera som nu finns till salu i Paris är lackad i en färg kallad Moon Silver, med accenter i blått.

Även bromsoken är blå, och de 11-ekrade fälgarna är tillverkade i en klarlackad kombination av kevlar och kolfiber.

Exteriören går i silver med blå accenter - Foto: RM Sotheby's

Bilen kommer att auktioneras ut den 31 januari 2024 i Paris, och det klubbade priset väntas landa mellan 2 och 2,6 miljoner euro – alltså mellan 22,5 och 29,3 miljoner kronor.

Sett till prislapparna på de exemplar som är till salu hos handlare världen över kan detta uppfattas som billigt, då dessa i vissa fall ligger ute för runt 4 miljoner euro.

Rondelletikett: vem är du i cirkulationsplatsen?

Bil