Volvo 740
Volvo 740 är en bil som klarar många mil - Foto: Volvo

Denna Volvo har gått nästan 1,2 miljoner kilometer

Äldre Volvo-bilar är kända för att vara oerhört robusta, och nu finns det ett exemplar till salu som minst sagt är ett bevis på detta.


Bilen i fråga är en Volvo 740 kombi från 1992 som är till salu i Vernon, New Jersey. 

Modellen i sig är förvisso inget märkvärdigt, i synnerhet inte för oss svenskar, och det är inte heller priset på 900 dollar – motsvarande runt 9 000 kronor.

Vad som däremot är märkvärdigt är miltalet. Bilen har nämligen avverkat 737 000 miles, motsvarande över 1 186 000 kilometer.

Volvo återkallar populär suv för säkerhetsproblem

28 varv runt jorden

Än mer anmärkningsvärt är att över 1,1 miljoner av dessa kilometer ska ha avverkats med den ursprungliga ägaren bakom ratten.

Bilen är inte i toppskick. Det finns lite rost, drivlinan vibrerar och en bromsledning måste åtgärdas. Dessutom är batteriet dött. Med med ett miltal motsvarande hela 28 varv runt jorden på mätaren kan man dock förlåta en del defekter.

Det är inte heller många bilmodeller som klarar av att avverka så pass många mil över huvud taget, men Volvos 240-, 740- och 940-serier är väl kända för sin robusthet.

Elbussar i Gästrikland tål inte kylan – avgångar ställs in

En paradgren för Volvo

De klassiska Volvo-modellernas robusthet beror mycket på att de är byggda på ett väldigt traditionellt vis, med den väldigt stabila motorn fram och drivningen bak genom en gammaldags stel bakaxel.

Trots att denna Volvo har avverkat en helt otrolig sträcka kommer den inte i närheten av världens mest högmilade Volvo, som också råkar vara den mest högmilade bilen någonsin.

Rekordbilen är en röd Volvo P1800 som ägdes av Irv Gordon från Long Island. Gordon köpte sin Volvo ny 1966, och hann avverka hela 3,2 miljoner miles – motsvarande över 5,1 miljoner kilometer – i bilen innan sin död i november 2018.

Rolls-Royce sålde rekordmånga bilar 2023

Halva priset på trängselskatt – för elbilar

Bil