Den nya generationen stavas 8,5.
Den nya generationen stavas 8,5. - Foto: Volkswagen

Nya Volkswagen Golf kommer 10 mil på el

2024 markerar 50 år av Volkswagen Golf. 1974 rullade den första Golfen av produktionsbandet och 37 miljoner bilar senare är det dags för uppdateringen av den åttonde generationen. Vi begav oss till Tyskland för en närmare titt.


Det var i mars 1974 som tillverkningen drog igång i Wolfsburg. Totalt har alltså 2 000 personer valt att köpa en Golf varje dag i 50 års tid.

Vi åkte till Tyskland för att känna och klämma på den nya modellen. Foto: Volkswagen

Mest framgångsrika modellen

Golf är den mest framgångsrika Volkswagen-modellen någonsin, och den mest framgångsrika europeiska bilen.

Bilen har nu nått sin åttonde generation, och halvvägs till den nionde har Volkswagen lanserat en uppdatering av den mycket populära modellen.

Volkswagens vd, Thomas Schäfer, menar att ”Golf erbjuder prisvärd mobilitet för alla”, vilket är varför den blivit så framgångsrik.

Vi testar Tesla Model 3 - världens bästa elbil?

Uppdateringen av Volkswagen Golf är en konservativ historia. Foto: Volkswagen

Ingen revolution

Uppdateringen av den åttonde generationen Golf är ingen revolution, utan på typiskt tyskt manér är det en förhållandevis konservativ facelift, tills man tittar närmare på bilen.

Först och främst har uppdaterade Volkswagen Golf fått nya framlyktor, både i termer av design och när det kommer till kapacitet. Med märkets nya IQ-lampor har man en räckvidd på över 500 meter med helljuset.

BMW utreds för nytt dieselfusk i Tyskland

Uppdaterade Golf finns i en rad olika utföranden. Foto: Volkswagen

Äntligen uppdaterat infotainment

Uppdaterade Volkswagen Golf har fått märkets nya infotainmentsystem, som debuterade i nya ID.7. Det rör sig om en klart uppdaterad historia som är snabbare, snyggare, och mer intuitivt.

Volkswagen har även återfört fysiska knappar i kupén, i stället för de touchknappar som märket satsade på innan.

De åkte på roadtrip med sin Scania - från Kina till Sverige

Det tyska märket har återgått till fysiska knappar. Foto: Volkswagen

Nya drivlinor

En av de större nyheterna återfinner man på drivlinefronten. Nya Volkswagen Golf eHybrid – laddhybriden – har numera upp till 100 kilometers räckvidd på el. För de som är mer sportigt lagda finns även GTE, även den med imponerande lång räckvidd på el.

Golf GTI har kryddats till och pumpar numera ut 265 hästkrafter via framhjulen. Under andra halvan i år kommer även Golf R- och GTI Clubsport-varianterna att dyka upp.

Volkswagen erbjuder även instegsmodeller i form av diesel- och bensinbilar både som halvkombi och kombi. Det går att välja mellan en sjustegad dubbelkopplingslåda och en sex-växlad manuell.

Uppdaterade Volkswagen Golf lanseras i vår. Några priser för den svenska marknaden har ännu inte kommunicerats.

Här är tre obskyra elbilar du inte visste fanns

Nya Golf erbjuds även i kombiutförande. Foto: Volkswagen
Bil