Scania från Kina
Scania har entusiastiska ägare på många håll i världen - Foto: Scania

De åkte på roadtrip med sin Scania – från Kina till Sverige

Scania-ägare är ofta väldigt entusiastiska, och i somras körde två åkare sin Scania från Kina 1 300 mil till Europa för att gå på festival.


Det är inte ovanligt att lastbilschaufförer som driver eget blir väldigt fästa vid sina lastbilar, och Scania har några av de mest entusiastiska ägarna i branschen.

Bilarna anpassas och modifieras ofta för att spegla ägarens personlighet, och hålls också ofta i ett väldigt fint skick.

Fenomenet är inte begränsat till Sverige och Europa utan har också spridit sig till Kina, där man även har fått reda på att det finns särskilda festivaler för favoritmärket i Europa.

Bilen som släpper ut sex gånger mer än flyget

Långväga Scania-dyrkare

Kompanjonerna Liu Weitao och Gou Longxian driver tillsammans ett åkeri i Shanghai, och lastbilen de har valt för sin verksamhet är en Scania.

I somras bestämde sig de två herrarna för att ta sig till Truckstar-festivalen i Nederländerna, som är dedikerad till märket.

Man gav sig därför ut på en hela 1 300 mil lång resa i sin V8-bestyckade Scania 650 S.

Lastbilen avverkade sträckan utan missöden, och när man kom fram uppmärksammades resan av Scania i en pressrelease.

64 procent av stockholmare ignorerar bälteslagen

Ska föra traditionen vidare

På plats i Nederländerna var Scanian från Kina den första lastbilen med kinesisk registrering någonsin att besöka festivalen.

Bilen i fråga är målad i ett Transformers-motiv, vilket Liu och Guo stolt fick möjlighet att visa upp.

Besöket blev även en chans för Liu att skaffa inspiration då han själv driver Kinas första lastbilsfestival, som gjorde debut under 2023.

Här är tre obskyra elbilar du inte visste fanns

Åkte förbi Stockholm

När festivalen var slut styrde inte Liu och Guo kosan hemåt igen, utan man satte i stället kursen mot Skogås söder om Stockholm för att hälsa på Svempa AB.

Företaget, som drivs av Sven-Erik Bergendahl, är känt för att på ett spektakulärt vis modifiera och utsmycka Scania-lastbilar. 

I Kina är företaget känt i lastbilskretsar efter att ha ställt ut det storslagna Svempa 999-bygget på 2011 års upplaga av bilsalongen i Shanghai.

EU kan sätta stopp för miljözonen i Stockholm

Bil