Hummer elbil
GM är en biltillverkare som lägger om strategin - Foto: GMC

Biltillverkare backar om elbilar – satsar på hybrider

Marknaden för elbilar har gått trögt den senaste tiden, och nu drar vissa biltillverkare ner på farten i omställningen till eldrift.


De stora biltillverkarna och deras leverantörer har satsat hårt på övergången till elbilar under de senaste åren, men investeringarna i tillverkningskapacitet och teknologi verkar ha sprungit ifrån efterfrågan.

I takt med att försäljningen av elbilar saktar ned globalt ökar även trycket på biltillverkarna att kapa kostnader.

Den amerikanska jätten General Motors uppgav för några år sedan att man satsade fullt ut på elektrifiering, men har nu skurit ned på sina produktionsmål för elbilar på grund av vikande efterfrågan.

Staden som säljer din bil efter 10 dagar - om du felparkerar

Satsar på laddhybrider

– Det är sant, takten av elbilstillväxten har saktat ned, vilket har skapat en det osäkerhet. Vi kommer att bygga för efterfrågan, sade Mary Barra, vd på General Motors, när man presenterade kvartalsrapporten för det fjärde kvartalet 2023.

I stället ska man enligt vd:n allt mer förlita sig på laddhybrider i USA för att möta sina utsläppsmål.

Koncernen vill dock förtydliga att man inte överger elbilarna helt, och enligt Mary Barra är man fortfarande inställda på att till 2035 eliminera utsläppen från de fordon som man klassar som ”light-duty”.

Barra har även sagt att hon är ”uppmuntrad” av industriprognoser som förutspår att försäljningen av elbilar kommer att stiga med minst 10 procent under 2024, enligt Reuters.

Toyota: Elbilar tar max 30 procent av marknaden

Även andra drar i bromsen

GM är inte den enda stora biltillverkaren som har skalat ned sina prognoser för elbilsmarknaden.

Bland annat har Ford släppt på gasen för sin elbilssatsning efter att efterfrågan inte ökat lika snabbt som väntat.

Även Teslas vd Elon Musk har uttryckt sig pessimistiskt kring elbilsmarknaden under den närmsta tiden, och har varnat för kraftigt vikande försäljningstillväxt under 2024. Detta fick priset på Tesla-aktien att falla rejält.

Tesla-vd:n varnade även för den konkurrens som kan komma från kinesiska elbilstillverkare, som satsar allt hårdare på att ta sig in på de amerikanska och europeiska marknaderna.

Elon Musk: Kinesiska elbilar kommer “krossa” konkurrenterna

Tesla dumpar priset på Sveriges mest populära elbil

Bil