Range Rover svår att försäkra
Att försäkra en Range Rover i London är inte det lättaste - Foto: JLR

Range Rover-kunder rasar – nekas försäkring i huvudstaden

Ägare av nyare Range Rover-modeller i London har länge haft det svårt att försäkra sina bilar, och nu nekas de av Land Rover själva.


Det är mycket på denna jord som pengar kan köpa, men tydligen inte att få äga en Range Rover av nyare modell i London.

Få bilar passar in bättre i den brittiska huvudstaden än en stor Range Rover med dess sofistikerade framtoning.

Problemet är bara att Range Rovers är så stöldbegärliga att många försäkringsbolag blankt vägrar att försäkra dem, vilket Autocar rapporterade om under förra året.

Till och med Land Rover vägrar

I slutet av förra året lanserade Land Rover därför en egen försäkringslösning för att hjälpa ägare som inte hittar försäkring till sina bilar.

Problemet är bara att många även får nej av Land Rover själva, vilket Auto Express har lett till en hel del sura miner.

Staden röstar nej till suvar – tredubblar priset på parkering

Tredubblade försäkringspremier

Auto Express har pratat med Jonathan Hardwick som är ägare till en Range Rover Velar vars försäkringspremie tredubblades det senaste året.

Detta trots att bilen är utrustad med en GPS-sändare för spårning, alltid står inlåst bakom en grind över natten och alltid har en rattkrycka monterad när den står parkerad.

Den billigaste premien Jonathan fick på en jämförelsesida online låg på hela 1 780 pund, motsvarande närmare 24 000 kronor, för ett år.

Svaret från Land Rovers försäkringsbolag var att man inte ens kunde erbjuda en försäkringsoffert för bilen. 

Prischock: Här skjuter försäkring för elbilar i höjden

Ett gäng sura kunder

På sociala medier finns det enligt Auto Express flera historier från sura kunder vars premier har rusat.

En kund pratar om att premierna både på hans Range Rover Sport och hans pappas Land Rover Discovery Sport har tredubblats, och att båda bilarna därför såldes.

En annan kund uppger att Land Rover nekade honom försäkring på hans sprillans nya Range Rover, trots att företaget skryter om dess nya stöldskydd.

Kungligt åk till salu: Drottning Elizabeths Range Rover

Range Rover är för populär

Att Range Rovers är så svåra att försäkra beror paradoxalt nog på att de är för populära, i kombination med att reservdelspriserna är väldigt höga.

Enligt Autocar vet tjuvarna att de kan stjäla en bil och enkelt sälja den i delar och få bra betalt, varför det är värt besväret att investera i den utrustning som krävs för stölderna.

Under 2022 var Range Rover den näst mest stulna bilen i Storbritannien enligt siffror från myndigheten DVLA, med 5 200 stulna bilar – varav de flesta stals i London.

Den enda bilen som var mer populär var den brittiska folkbilen Ford Fiesta, som det finns ett nästan outtömligt utbud av på landets gator.

Aston Martins dyrgrip till salu i Sverige: För 79 miljoner

Bil