Polis Rattfylla
Polisen ökade antalet nykterhetskontroller markant under 2023 - Foto: Johan Nilsson/Gunnar Lundmark/TT

Efter ökade kontroller: Så många åkte dit för rattfylla 2023

Polisen ökade antalet nykterhetskontroller kraftigt under 2023. Här är hur många som åkte fast för rattfylla under förra året.


Under 2023 ökade Polisen antalet nykterhetskontroller på svenska vägar med hela 18,5 procent.

Under förra året genomförde man 1 056 571 nykterhetskontroller på svenska vägar, att jämföra med 891 442 under 2022.

Trots den markanta ökningen av kontroller sjönk antalet förare som åkte dit för rattfylla enligt en sammanställning av Alcosense, som tillverkar alkomätare.

Länge leve Mazda MX-5! Legendariska sportbilen fyller 35 år

Färre anmäls för rattfylla

Polisen registrerade totalt 9 434 rattfylleribrott under 2022, att jämföra med 9 330 under 2023.

Detta är en minskning på 1,1 procent, vilket vid första anblick inte framstår som särskilt markant.

Räknat i relation till antalet kontroller ser det dock betydligt bättre ut. Under 2022 ledde 1,05 procent av kontrollerna till en brottsanmälan, jämfört med 0,88 procent 2023.

– Även en liten förändring på 1,1 procent rattfylleribrott är en förändring i rätt riktning. Datan indikerar att polisens trafiksäkerhetsstrategi har en positiv inverkan på den svenska vägsäkerheten. Samtidigt utgör de fler än 9 000 anmälningar om rattfylleri som inkommit bara toppen på isberget – många av dem som körde fulla 2023 åkte inte fast, säger Hunter Abbott, grundare av Alcosense.

Ford skrotar typ av självkörning – värdelöst för kunderna

Hårda påföljder

Straffet för att åka dit för rattfylleri är enligt Trafikverkets hemsida böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalt sett får man även sitt körkort indraget i 12 månader.

I Sverige är promillegränsen för rattfylleri 0,2 promille i blodet eller 0,1 promille i utandningsluften. För grovt rattfylleri är motsvarande siffror 1,0 promille i blodet och 0,5 promille i utandningsluften.

Påföljden för grovt rattfylleri kan bli upp till två års fängelse samt indraget körkort i upp till 24 månader. Grovt vållande till annans död i kombination med grovt rattfylleri kan leda till upp till 8 års fängelse.

Världens dyraste personliga regplåt kostar 100-tals miljoner

Chalmers nya lastbilsfront testad – kan rädda tusentals liv

Bil
Senaste nytt

Vive la France! Nya Renault 5 får baguette-hållare

Tesla och Hyundai trumfar Volvo — bygger säkrare bilar

2 timmar sedan
Att Volvo bygger världens säkraste bilar är en del av märkets DNA, men enligt ett nytt amerikanskt krocktest trumfas märket av bland annat Hyundai och Tesla.

Obligatorisk hälsokontroll för körkort: Så röstade EU

idag 10:53
Ett EU-förslag kan leda till att kontinuerliga läkarundersökningar blir ett krav för att behålla körkortet. Nu har EU-parlamentet röstat om förslaget.

Nya Tesla Roadster är på gång: En elbil med raketmotor

idag 00:14
Nya Tesla Roadster är hopplöst försenad men ska nu till slut vara på väg att lanseras, och enligt Elon Musk ska den vara helt otroligt snabb.

Sjuka olyckan: Lokalbuss gick av på mitten

igår 17:18
Det blev en dramatisk morgon för resenärerna på en buss utanför Sundsvall i måndags, efter att bussen krockade och gick av på mitten.

Mikael Tornving skalar ner: Här är hans vettiga bilval

igår 15:22
Mikael Tornving har dragit ned på sina utgifter och jobbar bara 10 veckor om året. Här är hans vettiga bilval som hjälper vardagen att gå ihop.