Mazda MX-5
Mazda MX-5 är en av världens mest älskade sportbilar - Foto: Mazda

Länge leve Mazda MX-5! Legendariska sportbilen fyller 35 år

Mazda MX-5 är en av världens mest älskade entusiastbilar, och det är nu 35 år sedan den för första gången såg dagens ljus.


Mazda MX-5, eller Miata som modellen heter i USA, tog bilvärlden med storm när den lanserades, och i förra veckan hade bilen 35-årsjubileum.

Enligt hemsidan Japanese Nostalgic Car var det nämligen den 9 februari 1989 som modellen visades upp för första gången, på bilmässan i Chicago.

Nu säljs svenska samlarens drömbil: Väntas slå rekord

En otrolig succé

Tanken med modellen var att leverera känslan av en klassisk brittisk roadster från 60-talet, men i ett mer tillgängligt format med japansk tillförlitlighet och driftsekonomi.

Resultatet blev en kompakt sportbil med ett manuellt fällbart tak, en manuell växellåda och ett välbalanserat, bakhjulsdrivet chassi.

Den första generationen av MX-5 blev fantastiskt framgångsrik - Foto: Mazda

Receptet gjorde omgående succé. Under de senaste 35 åren har modellen hunnit byggas i fyra generationer, och har blivit en av de mest sålda sportbilarna genom tiderna.

Det kanske mest imponerande är att MX-5 har lyckats behålla samma recept under så pass lång tid, medan resten av bilindustrin har pendlat mellan diverse trender.

Volvos elbilar slår Tesla: Högre förtroende hos svenskarna

Över en miljon Mazda MX-5

Sedan starten har över en miljon exemplar av Mazda MX-5 tillverkats, och modellen har attraherat en bred skara fans världen över.

MX-5 har genom åren agerat första sportbilen, trackday-vagn eller projektbil för otaliga ägare. Många har även använt sin Miata som vardagsbil, eller för lugna soliga sommarutflykter.

Världens dyraste personliga regplåt kostar 100-tals miljoner

Ny version på ingång

Den senaste ND-generationen av bilen kom år 2015, och blev något av en nystart för modellen efter den något överviktiga och amfibielika NC-generationen.

Modellen fick ett mer aggressivt utseende, och vikten sänktes markant. I dag saknar bilen i stort sett helt direkta konkurrenter, och är fortfarande en av de mest lättkörda och prisvärda sportbilarna på marknaden.

Mazda MX-5 är en roadster som manar till äventyr - Foto: Gustaf Gripenlöf Karlberg

Lagom till 35-årsjubileumet har man lanserat en uppdaterad version av modellen, som bland annat bjuder på nya framlyktor och en radar för en adaptiv farthållare.

Exteriört har bilen också fått nya fälgar, och de manuellt växlade versionerna av bilen är utrustade med en bromsad diff vilket bådar gott för köregenskaperna på blött underlag.

Porsche portas från USA – bilar innehåller olagliga delar

Bil
Senaste nytt

Tesla och Hyundai trumfar Volvo — bygger säkrare bilar

1 timme sedan

Nya Tesla Roadster är på gång: En elbil med raketmotor

idag 00:14
Nya Tesla Roadster är hopplöst försenad men ska nu till slut vara på väg att lanseras, och enligt Elon Musk ska den vara helt otroligt snabb.

Sjuka olyckan: Lokalbuss gick av på mitten

igår 17:18
Det blev en dramatisk morgon för resenärerna på en buss utanför Sundsvall i måndags, efter att bussen krockade och gick av på mitten.

Mikael Tornving skalar ner: Här är hans vettiga bilval

igår 15:22
Mikael Tornving har dragit ned på sina utgifter och jobbar bara 10 veckor om året. Här är hans vettiga bilval som hjälper vardagen att gå ihop.

Detaljen du inte får missa när du köper elbil: Risk för böter

igår 14:12
Nu i sportlovstider är det många som lastar sina familjebilar till bredden. Lastar man för tungt kan det dock bli böter, och den risken är störst i vissa populära elbilar. Här är modellerna att se upp för.

Koenigsegg krossar konkurrenterna: När läsarna får välja

2 dagar sedan 18:44
Det finns en hel del bilmärken som får hjärtat att slå lite extra hos bilentusiaster. Bland dessa finner man exempelvis Bugatti, Koenigsegg, och Pagani. Men vilken hade du valt?