Personlig regplåt
I vissa länder betalar folk många miljoner för sina personliga regplåtar - Foto: Transportstyrelsen/Lamborghini

Världens dyraste personliga regplåt kostar 100-tals miljoner

I Sverige kostar en personlig regplåt några tusenlappar, men i vissa länder kan de betinga 100-tals miljoner på auktion.


Ryktet inom Tesla – stora avskedningar på ingångAtt skaffa en personlig nummerplåt i Sverige är varken särskilt dyrt eller komplicerat.

Man kommer på en kombination av två till sju tecken som inte är upptagen, väcker anstöt eller kan förväxlas med ett vanligt regnummer. Sedan betalar man 6 200 kronor, och får då behålla numret i 10 år.

I vissa andra länder är systemet mer komplicerat. Där får man inte helt fritt skapa en teckenkombination, och när man väl har lagt vantarna på en registrering äger man den tills vidare.

Av denna anledning kan vissa ovanliga eller åtråvärda registreringsnummer gå för häpnadsväckande summor på begagnatmarknaden. Här är några av världens dyraste registreringar.

Vändningen: Färre skaffar personlig regplåt

P7: Dyraste plåten finns i Dubai

Det dyraste registreringsnumret som någonsin har sålts offentligt finner vi föga förvånande i den status-stinna emiraten Dubai, där de kortaste teckenkombinationerna är dyrast.

I april 2023 bjöd en anonym budgivare hem registreringsnumret P7 vid en auktion för hela 55 miljoner dirham, motsvarande över 156 miljoner kronor. Hela den hiskeliga summan gick till välgörenhet, enligt CNN.

W – Hongkongs dyraste registreringsskylt

En annan plats där det finns en hel del kapitalstarka individer i jakt på status är Hongkong, och även där är det korta kombinationer som väger tungt.

Registreringsnumret W såldes år 2021 för 26 miljoner Hongkongdollar, motsvarande knappt 35 miljoner kronor, rapporterar CNN.

Detta är betydligt billigare än P7-plåten från Dubai, men fortfarande en väldig massa pengar.

Porsche portas från USA – bilar innehåller olagliga delar

Delaware 11 – dyrast i USA

Delaware är inte nödvändigtvis den mest omtalade eller glamourösa delstaten i USA, men den är i alla fall hem till landets dyraste regplåt enligt CBS News.

Här är de allra lägsta numren reserverade för högt uppsatta tjänstemän. Plåt nummer 1 är reserverad för statens guvernör, nummer 2 till löjtnant guvernören och nummer 3 till statssekreteraren.

Delawares dyraste regnumret att någonsin säljas är nummer 11, som köptes av fastighetsfamiljen Fuscos år 2008 för 675 000 dollar, motsvarande drygt 7 miljoner kronor.

Detta är den dyraste registreringsskylten som någonsin har sålts i USA.

Ägare paniksäljer elbilar – här är märkena ingen vill ha

25 O – dyrast i Storbritannien

Ett av de länder där man handlar mest med registreringsnummer är Storbritannien, där man ofta försöker hitta kombinationer som passar bilen som plåten ska sitta på. 

Den dyraste plåten som har sålts i landet är 25 O, vilket kan läsas som 250, enligt Privatenumberplates.com.

Storbritanniens dyraste plåt sitter på en Ferrari 250 SWB - Foto: Gooding & Co

Kombinationen passar således väldigt bra på en Ferrari 250, vilket är en serie bilar som regelbundet slår rekord för summorna de betingar på auktion. Rekordpriset för en Ferrari 250 GTO är 730 miljoner kronor.

Registreringsnumret 25 O såldes till Ferrari-entusiasten John Collins för 518,480 pund på auktion, motsvarande knappt 7 miljoner kronor. Den sitter nu på Collins Ferrari 250 SWB.

Kalifornien MM – dyrast annonserade skylten

Det dyraste registreringsnumret i USA må ha gått för lite över 7 miljoner kronor, men enligt Robb Report finns det amerikaner med betydligt högre ambitioner än så.

I Kalifornien kom registreringen MM ut på marknaden år 2022, med en prislapp på 24,3 miljoner kronor, motsvarande över 254 miljoner kronor.

Det finns inga rapporter om att man fick plåten såld, men om den skulle säljas för begärt pris hade den blivit den dyraste registreringsplåten i världen med en marginal på i runda slängar 100 miljoner kronor.

Ryktet inom Tesla – stora avskedningar på ingång

Bil
Senaste nytt

Gustaf testar Chevrolet Corvette cabriolet i Kalifornien

igår 23:59

Vi provkör nya Mini JCW Countryman i Portugal

igår 16:44
Mini Countryman är en liten suv som har nått fantastiska framgångar för det BMW-ägda märket genom åren. Nu har bilen lanserats i en tredje generation, och Marcus Berggren har varit i Portugal för att provköra den sportiga JCW-versionen.

Lasta med stil: Unik kombi från Rolls-Royce till salu

igår 00:00
Att få sin Rolls-Royce ombyggd av en karosserimakare var relativt vanligt förr i tiden. Nu säljs en kombi som för traditionen vidare.

Hybrider utklassar elbilar: Är betydligt billigare att äga

2 dagar sedan 20:34
Att äga en bil är ett förhållandevis dyrt nöje, och att välja rätt bil kan spara tusenlappar. Här är de mest ekonomiska bilarna att äga.

Bästa spartipset: Bilvalet som kan spara tusenlappar

2 dagar sedan 19:58
I dessa utmanande ekonomiska tider är det många som letar efter fiffiga sparknep som får vardagsekonomin att gå ihop, och bland det mest ekonomiska man kan göra är att välja rätt bil för sina ändamål.

Veckans testbil: Vem ska köpa nya Mercedes CLE?

3 dagar sedan 17:36
I ett steg att strama åt modellutbudet har Mercedes valt att kapa vissa modeller. Detta ger i stället upphov till helt nya beteckningar – därför testar vi Marcus Berggren Mercedes-Benz CLE denna vecka.