Ronnie Peterson Lotus
Ronnie fick sin Lotus i november 1973 - Foto: Jan Collsiöö/TT/Iconic Auctioneers

Ronnie Petersons gamla Lotus går till auktion

Ronnie Peterson är Sveriges främsta racingförare genom tiderna. Nu säljs den Lotus Elan han fick av Colin Chapman på auktion.


För några dagar sedan skulle Ronnie Peterson, Sveriges största Formel 1-stjärna genom tiderna, ha fyllt 80 år.

Under sin karriär vann “Superswede” 10 Formel 1-lopp, innan han förolyckades i en krasch på Monza-banan i Italien 1978, 34 år gammal.

Nu säljs hans Lotus Elan Plus 2 S 130-5 från 1972 på auktion.

Jason Mamoas nya elbil är en 95 år gammal Rolls-Royce

Fick bilen i välkomstgåva

De flesta förknippar nog Peterson med just Lotus, och den blå Elan som nu är till salu fick han av stallets grundare Colin Chapman.


Bilen lämnades personligen över av Chapman den 23 november 1972 efter att Ronnie skrivit på för att köra för teamet under 1973 års säsong.

Femman i slutet av modellnamnet signalerar att bilen är bestyckad med en femväxlad låda. Faktum är att just Ronnies exemplar var den första Lotus Elan Plus 2 som utrustades med en sådan.

Joe Biden får inte längre köra bil – nu säljs hans Cadillac

Togs med till Formel 1-lopp

Bilen säljs av auktionshuset Iconic Auctioneers. I dokumentationen finns brev bevarade som bekräftar att Ronnie använde bilen privat, och att den ofta togs med till Formel 1-tävlingar.

Det finns även en bild på Ronnie med bilen på sin uppfart i England.

Ronnie med sin Lotus hemma på uppfarten - Iconic Auktioneers

Lotusens skick är också bevarat från tiden då bilen var ny. Den är fortfarande lackerad i samma blå färg som när den rattades av Ronnie, och på förardörren står hans namn fortfarande skrivet i guldbokstäver.

Auktionen går av stapeln den 24 februari, och bilen väntas gå för mellan 50 och 60 tusen pund, motsvarande mellan 660 och 790 tusen kronor.

F1-stjärnan sålde veteranbil – stäms för bedrägeri

Nu säljs svenska samlarens drömbil: Väntas slå rekord

Bil