F1-stjärnan Jenson Button bedrägeri
Jenson Button har hamnat i trubbel efter en bilförsäljning - Foto: Collecting Cars/Claude Paris/TT

F1-stjärnan sålde veteranbil – stäms för bedrägeri

F1-stjärnan Jenson Button sålde en klassisk Ford Bronco från 1970, och nu stäms den före detta världsmästaren av köparen.


Det var år 2022 som Jenson Button auktionerade ut en renoverad Ford Bronco från 1970 på Collecting Cars.

Vinnare av auktionen var den brittiske entreprenören Leo Eccles, som nu hävdar att han har betalat för mycket för bilen då den aldrig i själva verket har ägts av Button.

Han har därför stämt Button för bedrägeri, rapporterar Daily Mail.

Nu säljs svenska samlarens drömbil: Väntas slå rekord

Egentligen flickvännens bil

Eccles vinnande bud landade på 166 000 dollar, vilket är betydligt mer än vad en jämförbar Bronco brukar inbringa.

Eccles hävdar att han var villig att betala extra för bilen på grund av dess berömda ägare, som vann världsmästerskapet i Formel 1 år 2009.

Efter köpet visade det sig emellertid att den registrerade ägaren av bilen var Buttons flickvän, sedermera fru, modellen Brittany Ward.

Jason Mamoas nya elbil är en 95 år gammal Rolls-Royce

Annonstexten stämmer inte

Den gamla Forden fanns inom Buttons hushåll och han har setts bakom ratten på bilen ett flertal gånger. Det finns alltså utan tvekan en direkt koppling till racingföraren.

Bilen har renoverats både från topp till tå - Foto: Collecting Cars

Detta kan dock inte nödvändigtvis likställas med att Button var ägare av bilen, särskilt eftersom det var Wards namn som stod på registreringsbeviset.

När man sålde bilen på Collecting Cars angav man emellertid att bilen tillhörde Button.

Enligt annonsen hade Button ägt bilen i fyra år - Foto: Collecting Cars

“Den har varit i Jensons ägo de senaste fyra åren”, står det i annonsen, som fortfarande ligger uppe på Collecting Cars hemsida.

I en intervju på Collecting Cars podcast för några år sedan sade Button att “Jag har en Bronco, som egentligen inte är min, det är min tjejs bil, men jag kan säga att den är min”.

Button har bekostat uppgraderingar

Det är möjligt att Button köpte bilen till Ward, och enligt Daily Mail står det i domstolhandlingarna att racingföraren erbjöd sig att registrera bilen i sitt namn efter auktionen.

Poängen med detta var att Button skulle stå som säljare på Eccles registreringsbevis.

I handlingarna står det även att Eccles bad Button utföra uppgraderingar, exempelvis att montera säkerhetsbälten i baksätet, vilket Button gjorde.

Button ombads också att förvara bilen i Kalifornien medan Eccles förberedde transport och registrering av bilen till Sydafrika, vilket han gick med på att göra.

Världens dyraste personliga regplåt kostar 100-tals miljoner

F1-stjärnan stämmer tillbaka

Nu vill Eccles emellertid få köpet avbrutet och köpeskillingen återbetald och har stämt Button för bedrägeri.

Affärsmannen hävdar att han aldrig hade köpt bilen för 166 000 dollar om han visste att Button inte var den registrerade ägaren, och uppskattar att bilen i själva verket är värd runt 32 000 dollar.

F1-stjärnan har i sin tur lämnat in en egen stämningsansökan, där han hävdar att Eccles helt enkelt ångrar köpet då bilen inte går att registrera i Sydafrika.

I det afrikanska landet, där man kör på vänster sida av vägen, går det nämligen inte att registrera en bil med ratten på vänster sida.

Efter ökade kontroller: Så många åkte dit för rattfylla 2023

Bil