Elbil
En elbil är alltid det bästa miljövalet, eller? - Foto: Mercedes-Benz/Toyota/GMC

Mest miljövänliga bilen är inte en elbil — enligt ny studie

Att välja en elbil anses ofta vara det miljövänliga mest miljövänliga bilvalet, men enligt en ny studie är så inte nödvändigtvis fallet.


En ny rapport från American Council for an Energy Efficient Economy hävdar att den mest miljövänliga bilen på marknaden i själva verket är en laddhybrid — inte en elbil.

Detta går stick i stäv med en stor del tidigare forskning som hävdar elbilens förträfflighet ur miljösynpunkt.

Mer specifikt har man kommit fram till att nya Toyota Prius laddhybrid är den mest miljövänliga bilen.

Kinesiska bilar samlar ”känslig data”: kan vara säkerhetsrisk

Mer än bara drivmedlet

Rapporten, som har tagits fram av ACEEE åt Greener Cars, analyserar 1 200 bilar på den amerikanska marknaden. 

Enligt den handlar bilens miljöpåverkan om mer än vad den drivs av, och att välja en elbil är således inte automatiskt en miljögärning. Faktorer som totalvikt, batteristorlek och effektivitet spelar också in, och överdrivet stora, tunga elbilar är således inte nödvändigtvis av godo för klimatet.

Att Toyota Prius hamnar högt på listan motiveras av dess teknik, karossform och vikt. Det säger Peter Hueter på ACEEE till The Washington Post.

Elbilsforskaren Gil Tak på University of California håller emellertid inte med resultatet av studien. – Jag tror inte Prius Prime är den grönaste bilen. Om du kan köpa en helt eldriven bil är det alltid bäst, säger han till The Washington Post.

Det går fortfarande att få miljöbonus — men inte länge till

Elbilar presterar både bra och dåligt

Efter Toyota Prius i topplistan hamnar små elbilar som Lexus RZ 300e, Mini Copper SE och Nissan Leaf. Nästa laddhybrid efter Toyota Prius på listan är märkessyskonet RAV4 på en sjätteplats.

Studien pekar alltså inte på att elbilar är drastiskt mindre miljövänliga än laddhybrider. Av studien att döma verkar Toyota-koncernen veta hur man bygger en miljövänlig bil, då de står för hela fem av de tio mest miljövänliga bilarna.

I andra änden av skalan kom man föga förvånande fram till att de minst miljövänliga bilarna är gigantiska diton som drivs med bensin. 

Den mest miljöskadliga bilen är enligt studien suven Mercedes-AMG G63, följd av muskel-pickisarna Ram 1500 TRX 4x4 och Ford F-150 Raptor R.

Top-10-listan över de mest miljövidriga bilarna är stora, tunga och bensindrivna, med undantag från den 4,5 ton tunga elbilen Hummer EV, som kvalar in på en niondeplats.

Vive la France! Nya Renault 5 får baguette-hållare

Tesla och Hyundai trumfar Volvo — bygger säkrare bilar

Bil