Volvo är inte längre herre på täppan om man ska tro jänkarna.
Volvo är inte längre herre på täppan om man ska tro jänkarna. - Foto: Marcus Berggren

Tesla och Hyundai trumfar Volvo — bygger säkrare bilar

Att Volvo bygger världens säkraste bilar är en del av märkets DNA, men enligt ett nytt amerikanskt krocktest trumfas märket av bland annat Hyundai och Tesla.


Nya bilar är i regel väldigt säkra, och de flesta modellerna får i dag därför full pott på den femstjärniga krocktest- skala som används av bland annat Euro NCAP.

Det blir därför allt svårare för konsumenterna att avgöra vilka bilar som faktiskt är säkrare än andra.

Kasst krockskydd på nya bilar - modellerna du bör undvika

Volvos säkerhet inte i toppklass

Därför har amerikanska IIHS uppdaterat sina krocktester med hårdare krav, vilket har kastat om listorna över marknadens säkraste bilar.

Carup har tittat igenom testresultaten, och funnit att Volvo inte kvalar in i klassen för de säkraste bilarna med någon av sina modeller.

En elbil att undvika: Därför är MG4 livsfarlig på vintern

Hyundai och Tesla presterar

Totalt kvalar 22 bilmodeller in i den säkraste klassen Top Safety Pick+, och av dessa tillverkas hela 6 stycken av Hyundai eller dess systermärken Kia och Genesis.

En av dessa är intressant nog nya Hyundai Kona, som dömdes ut för sin dåliga säkerhet av Euro NCAP.

Tesla letar sig också in på i toppkategorin med sin suv Model Y, som var den mest sålda bilen i världen förra året.

Hårda kritiken: Svenska miljökrav bland de sämsta i EU

Volvo XC90 brister i sidokrockskydd

Volvo presterar däremot sämre i testet, och dess säkraste modell, den stora suven XC90, kvalar bara in i den näst högsta kategorin Top Safety Pick.

XC90 är också den enda Volvo-modellen av de 49 bilarna i den näst bästa kategorin. Även här presterar däremot Hyundai-gruppen bra, med hela 10 bilmodeller i kategorin.

Genom att kvala in i den näst högsta kategorin är Volvo XC90 fortfarande väldigt säker, men petas från den allra högsta kategorin på grund av smärre brister i sidokrockskyddet.

Det är också värt att komma ihåg att Volvo XC90 vid det här laget har ganska många år på nacken, och är på väg att ersättas av den nya elbilen EX90.

Detaljen du inte får missa när du köper elbil: Risk för böter

Bil