Tre Nio ET7 lyckades köra över 100 mil.
Tre Nio ET7 lyckades köra över 100 mil. - Foto: Ng Han Guan/AP

”Nu färdas el längre” – Nios elbil kör 100 mil på en laddning

Nio drog skynket av sin flaggskeppssedan ET7 den 9 januari 2021 med löftet om en elektrisk räckvidd på upp till 1 000 kilometer. Nu har det blivit verklighet.


Det är tack vare ett nytt 150 kWh-batteri som Nio utvecklat som kineserna spräckt den magiska hundramilagränsen.

Batteriet sägs vara lika stort som 100 kWh-batteriet och väger bara 20 kilogram mer, trots den längre räckvidden.

Enligt kinesiska körcykeln – NEDC – kommer man 70 mil på en laddning batteriet på 100 kW och 100 mil med det på 150 kWh.

150 kWh-batteriet är ett så kallat semi-solid state-batteri, vilket innebär att det har en högre energidensitet.

Elbilar gör att tillverkare blöder pengar: Här är lösningen

Tre bilar, tre rutter

För att visa hur långt Nio ET7 kommer med det nya, stora batteriet valde kineserna att låta tre olika ET7 köra tre olika rutter.

Den första bilen startade i Shanghai, Nios hemstad, med siktet inställt på Xiamen. Totalt kom bilen 1 046 kilometer medan nivåskillnaden var tre meter.

Den andra bilen körde från den kinesiska huvudstaden Peking till Heifei, en sträcka på 1 062 kilometer. Nivåskillnaden var -34 meter.

Den tredje bilen körde från Kunming till Zhanijang, en sträcka på 1 070 kilometer men med en nivåskillnad på -1 875 meter, vilket innebär att bilen hade gravitationen på sin sida.

Samtliga bilar kördes tills de stannade helt.

”Nu färdas el längre än olja” skrev Nio i ett utlåtande. Det bör dock förtydligas att många dieselbilar går långt över 100 mil på en tankning.

Nio EL6 provkörd - bästa kinesiska elbilen just nu?

Ett kvitto på vad som komma skall

Det som utmärker Nio är det faktum att märket har en rad batteribytesstationer runtom i Europa och Kina. Dessa innebär att det går att byta batteri och således även att man kan abonnera på batterierna.

Det 150 kWh stora batteriet kommer endast att erbjudas i ett abonnemang och det kommer alltså inte gå att köpa batteriet, vilket är fallet för märkets andra batterier.

Med det sagt innebär en verklig räckvidd på över 100 mil att allt som heter räckvidd elimineras och att utvecklingen av batterier gör det allt enklare att ta klivet över till elbil.

Män är överlägsna på fickparkering - enligt dem själva

Bil
/