Pojknamn
Nedan följer fem förslag på bilrelaterade pojknamn - Foto: Ferrari/Marcus Berggren/Pixabay

Förälder och bilnörd? Här är fem pojknamn med bil-tema

Är man en nybliven, stolt förälder med ett brinnande bilintresse kan lockelsen kännas stor att ge sin nykomling ett namn inspirerat av ens hobby. Lyckligtvis är bilvärlden full med namn som kan passa. Här är en lista med fem pojknamn med inspiration från bilvärlden.


Dino

Det första pojknamnet på listan är Dino, som har starka kopplingar till det klassiska italienska märket Ferrari. Märkets legendariska grundare, Enzo Ferrari, hade en son med smeknamnet Dino.

Ferrari Dino är döpt efter grundarens son - Foto: Ferrari

Alfredo “Dino” Ferrari var en begåvad ingenjör, och var tänkt att ta över familjeföretaget från sin far. Tyvärr gick Dino bort i sviterna av muskeldystrofi vid 24 års ålder, och fadern beslöt sig då för att skapa modellen “Ferrari Dino” i hans minne.

I dag heter 1 184 personer i Sverige “Dino”.

Nybliven förälder? Här är fem flicknamn inspirerade av bilar

Aston

Ett märke som i viss mån kan ses som en brittisk motsvarighet till Ferrari är Aston Martin, som kanske är mest känt som James Bonds favoritmärke.

Aston Martin är ett anrikt brittiskt märke - Foto: Marcus Berggren

Aston-delen av namnet kommer från den lilla byn Aston Clinton, där grundarna Lionel Martin och Robert Bamford brukade tävla sina bilar under 1910-talet.

Aston är också ett inte helt ovanligt pojknamn, och kan således vara ett bra val om man är en entusiast av brittiska bilar. I dagsläget har 2 028 personer i Sverige “Aston” som förnamn.

Bilägare varnas: Bluffmakare skickar falska fakturor

Morgan

Ett annat klassiskt brittiskt sportbilsmärke är Morgan, som grundades 1910 och i dag är den enda familjeägda biltillverkaren i England.

Morgan bygger klassiska bilar med ett klassiskt namn - Foto: Morgan

Morgan är kända för att bygga sina bilar för hand med gammaldags metoder, och med en gammaldags prägel.

I Sverige har 11 111 personer namnet “Morgan” som förnamn.

Över 2 000 renar påkörda varje år – så undviker du olyckan

Karl

Ett mer alldagligt namn med koppling till bilvärlden är Karl, som är namnet på en småbil från det tyska bilmärket Opel.

Opel Karl är nära besläktad med Chevrolet Spark - Foto: Stellantis

Modellen är nära besläktad med Chevrolet Spark, och tillverkades från 2015 till 2019. Opel tillverkade även under samma period småbilen Adam.

“Karl” är ett klassiskt svenskt namn, och i dag har hela 200 920 personer i Sverige det som förnamn.

Planera en långresa med elbil: Här är de bästa apparna

Jesko

Vill man att sonens namn verkligen ska sticka ut vid uppropet, och ta rygg på ett av Sveriges stoltaste bidrag till bilvärlden, kan Jesko vara ett intressant namn.

Koenigsegg Jesko är döpt efter grundaren Christian von Koenigseggs pappa - Foto: Koenigsegg

Superbilstillverkaren Koenigsegg från Ängelholm visade upp sin nya modell Jesko på bilsalongen i Genève i mars 2019. Namnet kommer från grundaren Christian von Koenigseggs pappa Jesko von Koenigsegg.

I dag heter 9 personer i Sverige “Jesko” i förnamn.

Bil
Få motornyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu blir det enklare att ladda elbilen – tack vare ny lag

1 timme sedan

Vi testar Alfa Romeo Tonale – en passionerad laddhybrid?

igår 22:27
När Alfa Romeo lanserade sin kompakta suv Tonale var målet att locka till sig en bredare målgrupp. Toppmodellen av bilen är den fyrhjulsdrivna laddhybriden, och den har Gustaf Gripenlöf Karlberg testat.

Fixa rätt däcktryck på bilen – så gör du

igår 11:46
Att se till att man kör med rätt lufttryck i däcken är viktigt, och det är särskilt viktigt att kolla sina däcktryck när man precis har bytt mellan sommar- och vinterdäck. Det gäller även om du har fått bytet utfört på en verkstad. Så gör du för att kolla dina däcktryck.

Mitsubishi Outlander PHEV är tillbaka: Vi kör den på is

igår 02:17
Första generationen av Mitsubishi Outlander PHEV tog den svenska tjänstebilsmarknaden med storm, genom att vara relativt ensam som laddhybrid-suv på marknaden. Nu är modellen på väg tillbaka till Sverige i en helt ny generation, och Gustaf Gripenlöf Karlberg har fått ett smakprov på halt underlag.

Tre konceptbilar Volvo borde ha tillverkat

2 dagar sedan 17:00
Volvo har en lång och stolt historia som biltillverkare. Under många år var märket känt för att bygga bilar som var säkra och vettiga, men fruktansvärt tråkiga. Genom åren passerade det dock ritningar på ett antal roliga bilar över skrivborden på Torslandaverken, som tyvärr inte blev verklighet.

MC-knutten Jan Emanuel: Här är hans motorcyklar

2 dagar sedan 15:20
Entreprenören och politikern Jan Emanuel är inte bara en passionerad bilentusiast, utan äger också en rad motorcyklar. Här är de tvåhjulingar som han äger.