Tesla
Fackens senaste blockad kan bli svår för Tesla att runda - Foto: Henrik Montgomery/TT

Fackets senaste drag mot Tesla-laddarna – går inte att runda

Den långtgående konflikten mellan Tesla och IF Metall fortsätter, och går nu in i nästa skede i och med utökade sympatiåtgärder från Seko och Elektrikerförbundet. Teslas nya laddstationer kommer således inte att kopplas upp till elnätet innan konflikten är avslutad.


Tesla har planer på att bygga runt 35 nya laddstationer i Sverige, varav 20 är tänkta att öppna redan i år.

Nu har det emellertid kommit in en hel del grus i detta maskineri, efter nya sympatiåtgärder från fackförbunden. Det rapporterar Dagens Arbete.

Sedan den 4 mars ansluter medlemmar i Seko inte längre företagets laddstationer till elnätet, och sedan den 20 mars innefattar Elektrikerförbundets sympatiåtgärder arbete på Teslas laddstationer.

Därför blir det så långa laddköer – många gör fel

Elnätet uppbyggt av lokala monopol

Det är inte första gången som Tesla är måltavlan för blockader från fackförbunden, och hittills har man lyckats kringgå dessa effektivt.

Att kringgå stoppet mot att koppla upp nya laddstationer till elnätet kan däremot vara svårare, då elnätet bedrivs som en samling lokala monopol.

I varje geografiskt område finns det bara en elnätsägare, och det är bara elnätsägaren som kan ansluta nya anläggningar till elnätet.

– Jag ser det som en omöjlighet att runda det här. Kollektivavtalsteckningen bland elnätsbolagen är hög. Många av bolagen ägs ju av kommunerna och där finns i regel kollektivavtal, säger Janne Halvarsson på Seko till Dagens Arbete.

Känd komiker körde för fort: Får indraget körkort och åtalas

Tesla-laddare står utan ström

Tesla har redan stött på dessa problem i Ljungby i Småland, där en helt ny laddstation med 20 laddstolpar står färdigbyggd, men inte har kopplats upp till elnätet.

– Kablarna är nedgrävda, men det finns ingen el i dem. Och det kommer inte bli någon ström i dem så länge den här konflikten håller på. De kommer helt enkelt inte kopplas på till elnätet, säger Ann-Charlotte Kling, ordförande för Seko Södra, till Dagens Arbete.

Detta bekräftas av det kommunala nätbolaget Ljungby Energi.

– Kabeln är inte kopplad varken i deras ände eller i våra kablar. Så kommer det vara så länge konflikten håller i, våra elektriker är ju anslutna till Seko, säger bolagets nätchef Jan Olsson till Dagens Arbete.

Vi bygger Lewis Hamiltons Formel 1-bil i Lego

Oklart om det är lagligt

Enligt Dagens Arbete är elnätsverksamheten i Sverige kraftigt reglerad, och den myndighet som ser till att nätbolagen sköter sig är Energimarknadsinspektionen.

– Nätägarna har enligt ellagen en anslutningsskyldighet för alla elektriska anläggningar. De kan egentligen bara neka anslutning om det råder kapacitetsbrist eller om det, som det står i lagen, ”finns andra särskilda skäl”. Det är inte mer noggrant specificerat än så, säger Jerker Sidén, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till Dagens Arbete.

Sedan den nya blockaden trädde i kraft har det inte heller kommit in några klagomål om brott mot elnätsbolagens anslutningsskyldighet enligt Jerker Sidén, som inte heller vill uttala sig om huruvida en facklig blockad är ett giltigt skäl till att neka anslutning till elnätet.

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi kan inte föregå några beslut i enskilda fall. Det finns inte något liknande case som jag kan hänvisa till heller, det här har aldrig prövats av oss, säger Jerker Sidén.

Billig elbil från Tesla blir inte verklighet – säger insiders

Bil