Lewis Hamilton Lego
Lewis Hamiltons Formel 1 bil har förevigats som Lego-modell - Foto: Lego/Christinne Muschi/TT

Vi bygger Lewis Hamiltons Formel 1-bil i Lego

Att leka med Lego är inte reserverat för faktiska barn, utan även för vuxna sådana. De senaste åren har det danska leksaksföretaget breddat sitt utbud, och erbjuder nu verkligen något för alla åldrar. En av de senaste modellerna är en miniatyr av Lewis Hamiltons Formel 1-bil från 2023.


Modellens fullständiga namn är Mercedes-AMG F1 W14 E Performance, vilket är den bil som Lewis Hamilton – och George Russell för den delen – tävlade med under 2023 års Formel 1-säsong.

Mercedes är inte det enda Formel 1-stallet som Lego har samarbetat med på sistone. Vi prov-byggde nyligen också Ayrton Sennas legendariska McLaren från 1988, ur Legos Icons-serie.

Fått p-böter? Gör inte så här – då kan bilen få körförbud

Ett bitigt Lego-bygge

Mercedes-modellen ingår i Technic-serien, vilket är Legos mest avancerade serie av byggsatser. Byggsatsen innehåller 1 643 bitar, och åldersgränsen är satt till 18+ på grund av dess komplexitet.

Instruktionsboken för att bygga Lewis Hamiltons Formel 1-bil stoltserar med hela 460 byggsteg spridda över 357 sidor, och de 1 643 bitarna är fördelade över 13 olika påsar. Det finns även 74 klistermärken att montera.

Technic-serien bjuder på Legos mest avancerade modeller - Foto: Erik Punt

Denna mängd bitar är jämförbar med andra Lego Technic-modeller som exempelvis Ferrari 488 GTE, men är mindre än hälften av antalet delar i Technic-modellen av Lamborghini Sián.

Bygget är utan tvekan ett ganska omfattande projekt, och för mig och min bättre hälft tog det runt sex timmar att fullborda det. Med detta i bagaget blir rekommendationen att bygga tillsammans med någon annan enligt devisen delad glädje är dubbel glädje.

Fortkörning kostar dig tusenlappar – även utan böter

Lära för livet

Det som är slående under byggprocessen är att modellen är full av fungerande tekniska detaljer.  

Både stötstångsfjädringen och styrningen är fullt fungerande, vilket tillsammans med en riktig differential och en motor vars kolvar rör sig upp och ner bidrar till en bestämd känsla av realism. Man känner verkligen att man bygger en miniatyr-version av den äkta varan.

Det man också inser under byggprocessen är att en Lego Technic-modell är ett mycket bra sätt att få ett hum om hur olika tekniska lösningar fungerar. Man kan exempelvis studera hur fjädringen, med sina rörliga fjädrar och stötdämpare, jobbar när chassit belastas.

Modellen bjuder på imponerande detaljrikedom - Foto: Erik Punt

Jag kan dock sakna några av de mer lekfulla detaljer som Icons-modellen av Sennas McLaren bjuder på. Där får man exempelvis med en Lego-gubbe i form av Senna i egen hög person, som man kan placera bakom ratten.

Mercedes-modellen är förvisso större, vilket innebär att en Lego-figur av traditionell storlek inte passar, men något kunde de gott ha hittat på för att fylla sätet.

Därför blir det så långa laddköer – många gör fel

En två i ett-upplevelse

Sett till priset på 2 599 kronor erbjuder Lego Technic-modellen av Mercedes-AMG F1 W14 E Performance på en rejäl stunds underhållning. Och när man är färdig med bygget har man en stor härlig modell som kan agera inredningsdetalj. En två i ett-upplevelse med andra ord.

Bygget är ett ganska tidskrävande projekt, och man får således inte ha för mycket spring i benen.

Vi fann Lego-byggandet som en utmärkt sysselsättning om kvällarna under fjällsemestern, efter långa dagar i skidbacken.

Uppmaningen blir således att plocka med er en Lego Technic-modell på nästa fjällresa. Åk sedan musten ur benen i backarna under dagarna, och fördriv sedan kvällarna med att bygga tekniskt raffinerat Lego.

Billig elbil från Tesla blir inte verklighet – säger insiders

Bil