Farligt elbilen
Har man elbil gäller det att se upp vid däckbytet - Foto: Marcus Berggren/Janerik Henriksson/TT

Farligt lätt att sabba elbilen vid däckbyte – kan bli dyrt

Vi är mitt i däckbytartider och det är fortfarande många som gör jobbet hemma på uppfarten. Har man en elbil är dock däckbytet mer komplicerat, och det gäller därför att iaktta extra försiktighet varnar VTI-forskaren Mattias Hjort.


Varningen om riskerna med däckbyte på elbil kommer från forskaren Mattias Hjort på VTI, rapporterar Sveriges Radio P4 Östergötland.

Nyhet från Tesla: Sveriges mest sålda bil får mer räckvidd

Viktigt att placera domkraften rätt

Att placera domkraften på rätt sätt när man lyfter upp bilen är viktigt, så att bilen inte skadas, och detta är enligt Mattias Hjort särskilt viktigt på en elbil.

Det gäller att inte lyfta under batteriet, som normalt sett sitter i golvet, då detta då lätt kan skadas.

– Elbilen är väldigt känslig när du ska lyfta upp bilen med domkraften, att du sätter den på rätt ställe, för sätter du den fel så riskerar du att skada batteriet, säger han till SR.

Här är Jan Emanuels samling av lyxbilar

Kan bli dyrt och farligt

Skulle man råka lyfta sönder batteriet på elbilen med domkraften kan det bli en mycket dyr historia.

– Det kan kosta väldigt mycket pengar att byta ut ett skadat batteri till en elbil, plus att det skulle kunna vara en säkerhetsrisk om du förstör ditt batteri, säger Mattias Hjort till SR.

Ett annat däckrelaterat misstag relaterat till elbilar som Mattias Hjort lyfter är att välja däck med lågt rullmotstånd. Dessa kan förvisso förbättra bilens räckvidd, men kan behöva bytas betydligt oftare än vanliga diton.

– Däck med lågt rullmotstånd har ofta betydligt mindre mönsterdjup när däcken är nya, vilket innebär att de inte håller lika länge. Då får man byta däck oftare och man måste ha koll på sitt mönsterdjup så det inte blir för blankslitet och man får risk för vattenplaning, säger Hjort till SR.

Bosses elbil tappade 340 000 kronor i värde – på två månader

Laddade elbil i garagets eluttag – döms till 30 dagsböter

Bil