Billan ranta
Så mycket påverkar räntan billånet - Foto: Fredrik Sandberg/Martina Holmberg/TT

Höjd ränta på billån: Så mycket påverkas månadskostnaden

Den senaste tiden har räntorna på många billån stuckit i höjden, vilket kan ha en dramatisk inverkan på månadskostnaden. Här kan du se hur mycket olika räntor påverkar månadskostnaden.


Att ta ett billån när man köper en bil i stället för att betala kontant är nästan mer regel än undantag numera. Men planerar man att gå den vägen kan det vara vettigt att ta sig en funderare kring vad lånet kommer att kosta i ränta. 

Lyckas man förhandla till sig en lägre ränta kan skillnaden i månadskostnad vara betydande, och Vi Bilägare har jämfört räntekostnaden på två billån vid olika räntor.

Räntekostnad på 150 000 kronor billån

Det första lånet man tittar på är på 150 000 kronor, med en amorteringstid på fem år och rak amortering.

Jämförelsen visar att den som lyckas förhandla ner detta lån med en procentenhet sänker sin månadskostnad med runt 64 kronor, och sparar runt 3 800 kronor över fem år.


Läs även: Bilsemester i sommar? Här är Nordens mest populära sträckor

Räntekostnad på 250 000 kronor billån

Det andra lånet man tittar på är på 250 000 kronor, även det med rak amortering och fem års löptid.

Jämförelsen visar att den som lyckas förhandla ner detta lån med en procentenhet sänker sin månadskostnad med runt 106 kronor, och sparar runt 6 300 kronor över fem år.

Läs även: Vändningen: Mercedes ratar hybrid - tar tillbaka V8

Se upp med billån från handlare

Skulle man däremot få en procentenhet högre ränta på sina billån skulle kostnaden i exemplen i stället stiga med samma belopp.

Vi Bilägare noterar även att bilköpare ofta erbjuds billån direkt av bilhandlaren när man köper en bil, vilket både kan ge garantier och rabatt på service. 

Det gäller dock att se upp, då räntan inte alltid är den lägsta. Att jämföra med vad olika banker erbjuder i termer av ränta, och om det finns något förhandlingsutrymme på dessa, kan således vara vettigt.

Läs även: Farliga felet på Volkswagen ID.4: Dörrar kan öppnas i farten

Välj en kort amorteringstid

Enligt Eva Lindström, jurist på oberoende Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå, är det också bra att försöka betala av sitt billån så snabbt som möjligt.

– Undvik att dela upp kostnaden på för många år, försök betala tillbaka på så kort tid som möjligt. Och titta inte bara på månadskostnaden utan på totalkostnaden för hela lånet under hela löptiden. De flesta ser bara till månadskostnaden, säger hon till Vi Bilägare.

Vi Bilägare har också skapat ett verktyg där man kan testa hur månadskostnaden på billån av olika storlek och löptid påverkas om räntan höjs.

Läs även: Färre svenskar vägrar köpa elbil – priset är avgörande

Bil