Registreringsskylt
En grön regplåt hör till en saluvagnsskylt - Foto: Transportstyrelsen

Vad betyder en grön registreringsskylt? Här är svaret

Ibland ser man bilar med registreringsskyltar som avviker från det vanliga svart-vita utseendet. Här får du svaret på vad en grön registreringsskylt betyder.


Svenska registreringsskyltar är vanligtvis vita med svarta tecken. Men det finns även skyltar med grön, blå, orange eller gul bakgrund, samt med röd bakgrund och vita bokstäver.

Läs mer: Populära Toyota-modellen stoppas – efter fusk med krocktest

Vem får ha en grön registreringsskylt?

En grön registreringsskylt används av den som innehar en saluvagnslicens.

Innehavaren av en saluvagnslicens är enligt Transportstyrelsennågon som handlar med eller tillverkar fordon eller släpfordon, exempelvis en bilhandlare eller en biltillverkare.

Även tillverkare av komponenter till fordon eller aktörer inom biltestindustrin kan tilldelas en saluvagnslicens.

Läs mer: Europa halkar efter USA: Satsar för lite på elbilar

Så används den gröna skylten

En saluvagnslicens ger innehavaren rätt att under vissa omständigheter framföra fordon som är avställda eller oregistrerade på svenska vägar samt inom Norden.

Poängen är att innehavaren av en saluvagnslicens ska slippa omotiverade kostnader för fordonsskatt och -försäkring. Bilhandlare har exempelvis ofta bilarna i sitt lager avställda, och använder en saluvagnslicens för att kunna köra dem.

Alla färder som genomförs med saluvagnslicens måste ha en direkt koppling till innehavarens verksamhet.

För att visa att man innehar en saluvagnslicens använder man en grön registreringsplåt med ett eget registreringsnummer, som monteras på det avställda eller oregistrerade fordon som man ämnar att bruka. 

Läs mer: Elbilar från Volvo och Volkswagen floppar i räckviddstest

Gröna skyltar i Norge

I vissa delar av Sverige är det också relativt vanligt att se bilar från Norge med gröna registreringsskyltar, och i det fallet är innebörden en helt annan.

Där handlar det helt enkelt om att bilar med grön skylt är transportbilar, som bara har en rad med säten och kan lasta en låda med en längd på 140 centimeter, en bredd på 90 centimeter och en höjd på 105 centimeter.

Fordonskategorin är primärt tänkt för hantverkare, och gynnas av en lägre skattebörda jämfört med bilar med vit registreringsskylt.

Det finns dock inga restriktioner kring vem som får äga en bil med grön skylt i Norge.

Läs mer: Bensin är billigt i Sverige – relativt resten av Västeuropa

Bil