Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 saker att tänka på för att inte råka illa ut när du nätdejtar

- 22/03/2016, 20:18
Möjligheterna att nätdejta har aldrig varit större.
1 av 3

Möjligheterna att nätdejta har aldrig varit större.

TT Nyhetsbyrån

Men precis som med allt annat i livet gäller det att vara försiktig.
2 av 3

Men precis som med allt annat i livet gäller det att vara försiktig.

TT Nyhetsbyrån

I listan finns några tips på hur du skyddar dig.
3 av 3

I listan finns några tips på hur du skyddar dig.

TT Nyhetsbyrån

Möjligheterna att nätdejta har aldrig varit större. Men precis som med allt annat i livet gäller det att vara försiktig. Här är några tips på hur du skyddar dig.

1. Välj rätt dejtingtjänst

Det finns många därute – dejtingtjänster alltså – så det väljer att välja rätt. Kolla in vilka skydd tjänsten har och välj en dejtingtjänst som är etablerad i branschen och verkar stabil.

Bildkälla

2. Skydda dig

Och då menar vi inte med preventinmedel (även om det också är en bra grej!) Men undvik att använda ditt fullständiga namn, ge ut ditt mobilnummer eller säga var du bor någonstans när du till exempel chattar med någon. Åtminstone inte förrän du har fått förtroende för personen. När du kontaktar någon för första gången, fundera då på om du kanske ska ringa från en mobil med kontantkort eller om du ska dölja ditt nummer.

Bildkälla

3. Skapa en ny e-postadress

Skapa en helt egen e-postadress som du bara använder när du nätdejtar. Välj ett namn som inte kan kopplas till dig. På så sätt håller du den här delen skild från ditt vanliga liv.

Bildkälla

4. Var en detektiv!

Googla din möjliga dejt och kolla så att allt verkar schysst. Har hen Facebook, Twitter eller Instagram? Har hen bloggat? Det finns alltid mer information än man tror på internet om folk. I England finns till och med en sajt som kan hjälpa kvinnor att inte råka illa ut när de dejtar.

Bildkälla

5. Ha ett bra lösenord

Som du aldrig berättar för någon. Lösenordet bör heller inte kunna kopplas till dig på något sätt, som till exempel genom namn eller personnummer.

Bildkälla

6. Säg till en kompis

Om det kommer till att du faktiskt ska träffa en dejt på riktigt – berätta det för en vän. Du kan även be din vän ringa upp dig en bit in i dejten, dels för att kolla så att allt är lugnt men också för att kunna komma med en ursäkt till att du måste dra (om dejten inte går bra).

Bildkälla

7. Våga säga "nej!"

Dejting ska vara skoj, inte obehagligt. Stöter du på knäppisar som skriver obehagliga saker – säg då nej och blocka personen om den fortsätter att skriva.

Bildkälla

8. Bestäm träff på allmän plats

Första gången du ska träffa en ny dejt kan det vara en bra idé att ses på en allmän plats där det finns mycket folk, som till exempel i en park eller på ett café eller en bar. Om något skulle hända är du då mindre utsatt än om ni hade setts hemma hos någon.

Bildkälla

9. Gör kopior

Om det skulle uppstå problem, kanske i form av en konflikt, vid ett senare tillfälle kan det vara bra att ha sparat ner och gjort kopior på känsliga meddelanden och annat från människor som du träffar. Det är inte alltid dejtingtjänsterna sparar allt.

Bildkälla

Listan är inspirerad av en annan som gjorts av antivirusprogrammet Norton.

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?