Morgan Johansson om näthat: Polis ska straffa användare

- 19/03/2016, 10:05 -
Samtliga partier är nu enade om att lagarna måste skärpas.
1 av 2

Samtliga partier är nu enade om att lagarna måste skärpas.

TT

Morgan Johansson vill att enskilda personer ska kunna straffas.
2 av 2

Morgan Johansson vill att enskilda personer ska kunna straffas.

Henrik Montgomery / TT

Nu vill Justitieministern att polis ska kunna straffa enskilda användare som publicerar hot eller kränkningar på deras Facebooksida.

I år samlar för första gången någonsin Brottsförebyggande rådet (Brå) in statistik över anmälningar som rör hot och kränkningar på nätet. Fler än 1.427 anmälningar har hittills kommit in i år och flera lagförslag kommer nu för att minska näthatet. Partierna är nu eniga om att lagarna ska skärpas.

– Det finns behov av regler som skyddar den enskildes privatliv, säger Beatrice Ask till DN.

Justitieminister Morgan Johansson vill att enskilda användare ska kunna straffas för hot och kränkningar som publiceras på deras Facebooksidor.

Han säger till DN att spridningen av bilder och uppgifter på sociala medier kan förstöra någons liv, därför måste nya lagstiftningar tillsättas och statsmakten bli strängare.

– Facebook har också ett ansvar för att stoppa spridningen av hoten, men polis och åklagare kommer att gå på den enskilde, säger han.

Justitieministern hoppas på att lagarna är på plats nästa år, skriver DN.

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?