Torsdag 2 Dec
Stockholm

Facebooks nya vapen mot identitetskapning och hämndporr

För att stoppa folk från att skapa fejkkonton, som är baserade på någon annans namn och profilbild, lanserar Facebook nu ett nytt verktyg.
1 av 4
För att stoppa folk från att skapa fejkkonton, som är baserade på någon annans namn och profilbild, lanserar Facebook nu ett nytt verktyg. Foto: TT Nyhetsbyrån
Verktyget är tänkt att hitta dem som använder sig av ett annat namn och profilbild – och stänga ner dessa konton.
2 av 4
Verktyget är tänkt att hitta dem som använder sig av ett annat namn och profilbild – och stänga ner dessa konton. Foto: TT Nyhetsbyrån
Om verktyget upptäcker en misstänkt identitetskapning skickar Facebook ett meddelande till personen som misstänks vara utsatt.
3 av 4
Om verktyget upptäcker en misstänkt identitetskapning skickar Facebook ett meddelande till personen som misstänks vara utsatt. Foto: TT Nyhetsbyrån
Sociala medier-jätten inför även andra funktioner som ska stoppa folk från att publicera intima bilder på andra människor på Facebook.
4 av 4
Sociala medier-jätten inför även andra funktioner som ska stoppa folk från att publicera intima bilder på andra människor på Facebook. Foto: TT Nyhetsbyrån

Facebook lanserar nu ett verktyg som ska stoppa folk från att kapa andras identiteter.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För att stoppa folk från att skapa fejkkonton, som är baserade på någon annans namn och profilbild, lanserar Facebook nu ett nytt verktyg.

Verktyget är tänkt att hitta dem som använder sig av ett annat namn och profilbild – och stänga ner dessa konton.

– Vi har fått feedback om att det här har varit en källa till oro för kvinnor. Och det är en rejäl källa till oro för kvinnor i vissa delar av världen, där detta kan få kulturella eller sociala konsekvenser, säger Antigone Davis, chef för global säkerhet på Facebook, till Mashable.

Om verktyget upptäcker en misstänkt identitetskapning skickar Facebook ett meddelande till personen som misstänks vara utsatt. Personen kan då bekräfta om den misstänkta kapningen är riktig – och kontot kan då stängas ner.

Sociala medier-jätten inför även andra funktioner som ska stoppa folk från att publicera intima bilder på andra människor på Facebook. Det kan i sådana fall handla om så kallad hämndporr. Tanken är att användarna ska kunna göra en anmälan om de hittar intima bilder på sig själva. Bilderna ska sedan raderas.

Verktygen har redan lanserats till 75 procent av Facebooks användare, skriver Independent.

Har du fått din identitet kapad?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 2 Mar 2016, 14:56