Stockholm

Han skrev hatiska kommentarer om muslimer på Facebook – nu döms han

"Skaffa vapen och radera ut äckel som accepterar ondskans ideologi islam”. Så skrev en 51-årig man på Facebook att han skulle göra. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 4
"Skaffa vapen och radera ut äckel som accepterar ondskans ideologi islam”. Så skrev en 51-årig man på Facebook att han skulle göra. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT Nyhetsbyrån
Nu döms han av Södertörns tingsrätt för hets mot folkgrupp för två av sina inlägg.
2 av 4
Nu döms han av Södertörns tingsrätt för hets mot folkgrupp för två av sina inlägg. Foto: TT Nyhetsbyrån
Mannen är en flitig användare av Facebook och erkänner också att han har skrivit inläggen, men tycker inte att det handlar om hets mot folkgrupp.
3 av 4
Mannen är en flitig användare av Facebook och erkänner också att han har skrivit inläggen, men tycker inte att det handlar om hets mot folkgrupp. Foto: TT Nyhetsbyrån
Mannen döms till villkorlig dom och 60 dagsböter.
4 av 4
Mannen döms till villkorlig dom och 60 dagsböter. Foto: TT Nyhetsbyrån

Mannen döms för hets mot folkgrupp efter hatiska inlägg om muslimer och islam.


Läs mer

"Skaffa vapen och radera ut äckel som accepterar ondskans ideologi islam".

Så skrev en 51-årig man på Facebook att han skulle göra. Nu döms han av Södertörns tingsrätt för hets mot folkgrupp. Han döms för två inlägg som handlar om muslimer och islam, skriver Dagens Nyheter.

Mannen ska vara en flitig användare av Facebook och erkänner också att han har skrivit inläggen, men tycker inte att det handlar om hets mot folkgrupp. Han tycker helt enkelt inte att muslimer är en folkgrupp i lagens mening.

Södertörns tingsrätt håller dock inte med om det. Rätten skriver följande i sin dom:

"Att muslimer som grupp omfattas av bestämmelsen om hets mot folkgrupp på grund av deras trosbekännelse framgår redan av bestämmelsens ordalydelse. /…/ Inläggen kan inte heller uppfattas som en saklig kritik mot Islamiska staten eller al-Shabaab. Uttalandena är objektivt sett våldsbejakande och omotiverat kränkande mot muslimer i stort".

Mannen döms till villkorlig dom och 60 dagsböter, skriver DN.

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 29 Mar 2016, 14:56

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.