Sajten Flugsvamp säger själva att det är den största drogsajten på darknet i Sverige.
1 av 8
Sajten Flugsvamp säger själva att det är den största drogsajten på darknet i Sverige. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Skärmdump från Flugsvamp
Flugsvamps startsida. För att registrera sig krävs bara ett användarnamn och ett lösenord. Ingen mailadress eller något annat som kan avslöja din identitet.
2 av 8
Flugsvamps startsida. För att registrera sig krävs bara ett användarnamn och ett lösenord. Ingen mailadress eller något annat som kan avslöja din identitet. - Foto: Skärmdump från Flugsvamp
Väl inloggad på Flugsvamp finns mängder av illegala droger att välja mellan. Dessa är indelade i kategorier och marknadsplatsen ser ut som vilken annan webbshop som helst.
3 av 8
Väl inloggad på Flugsvamp finns mängder av illegala droger att välja mellan. Dessa är indelade i kategorier och marknadsplatsen ser ut som vilken annan webbshop som helst. - Foto: Skärmdump från Flugsvamp
Rent MDMA, huvudingrediensen i drogen ecstasy, säljs helt öppet.
4 av 8
Rent MDMA, huvudingrediensen i drogen ecstasy, säljs helt öppet. - Foto: Skärmdump från Flugsvamp
På sajten kan köparna lämna omdömen och betyg som sedan visas för andra som besöker sajten.
5 av 8
På sajten kan köparna lämna omdömen och betyg som sedan visas för andra som besöker sajten. - Foto: Skärmdump från Flugsvamp
På Flugsvamp kan man köpa allt från cannabis till kokain och heroin.
6 av 8
På Flugsvamp kan man köpa allt från cannabis till kokain och heroin. - Foto: Skärmdump från Flugsvamp
Med hjälp av recensioner, omdömen och betyg kan tidigare köpare rapportera hur bra eller dålig en viss drog är.
7 av 8
Med hjälp av recensioner, omdömen och betyg kan tidigare köpare rapportera hur bra eller dålig en viss drog är. - Foto: Skärmdump från Flugsvamp
Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist vid polisen.
8 av 8
Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist vid polisen. - Foto: Nyheter24

Så enkelt är det att köpa knark på darknet – den mörka sidan av internet

Det kryllar av sajter som säljer droger på darknet. Den största i Sverige heter Flugsvamp. Nu kan Nyheter24 avslöja hur lätt det är att göra ett narkotikaköp.


Genom att använda programvaran Tor går det att nå sajter på darknet där narkotikalangare säljer droger. Den största i Sverige heter Flugsvamp.

Här loggar man in. Bildkälla: Skärmdump från Flugsvamp

Som på vilken beställningssajt som helst klickar besökaren på vad den vill ha – och gör en beställning.

Bildkälla: Skärmdump från Flugsvamp

Enligt Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist vid polisen, skulle en person som är normalkunnig inom internet hitta fram till ett möjligt narkotikaköp på en sajt som Flugsvamp redan första dagen.

– Men då ska man också vara klar över att säljaren är precis lika anonym för köparen som han är för polisen, säger Anders Ahlqvist till Nyheter24.

Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist vid polisen.

Han vill inte uttala sig specifikt om just Flugsvamp, men säger att en stor del av köpen på liknande sajter generellt slutar i bedrägerier.

– Du betalar in i den virtuella valutan bitcoins och skickar till någon som du aldrig har träffat och som du inte har en aning om vem det är. Man kan tänka sig att risken är rätt stor att de inte gör sig besvär att leverera varan, säger Anders Ahlqvist.

På Flugsvamp går det att hitta en mängd olika droger, allt från cannabis och ecstasy till kokain och heroin.

Bildkälla: Skärmdump från Flugsvamp

Bildkälla: Skärmdump från Flugsvamp

För att nå Flugsvamp måste man veta den exakta adressen. Betalningen sker sedan genom bitcoins, en digital valuta baserad på kryptografi som gör det svårt att spåra vem som står bakom en transaktion. Enligt sajtens administratörer ska det vara säkert att köpa droger på Flugsvamp.

– Det är väldigt säkert. Bitcoin som valuta går inte att knyta till en specifik beställning eller identitet, adresser krypteras, och servrar finns utom räckhåll för polis, säger sajtens administratörer till Nyheter24.

Ungefär hur många annonser har ni ute samtidigt på Flugsvamp?

– Ca 500 ifall man räknar med alla viktklasser för varje produkt.

För att köparna ska veta att de inte luras finns även möjlighet att lämna omdömen på drogerna som går att beställa.

Bildkälla: Skärmdump från Flugsvamp

I en stor internationell aktion, där bland annat amerikanska FBI, Europol och en rad europeiska länder var inblandade, lyckades polisen stänga ner Flugsvamp 2014. En tid senare startades dock sajten upp igen.

– Vi som driver nuvarande Flugsvamp var inte inblandade i driften 2014, så oss påverkade det inte alls. Köpare och säljare som var aktiva på dåvarande Flugsvamp fick lite bekymmer i några dagar eller någon vecka innan förvirringen lagt sig och säljare etablerat sig på andra marknadsplatser, säger administratörerna till Nyheter24.

Vad är nästa steg för er?

– Vi arbetar kontinuerligt med att göra marknadsplatsen säkrare och förbättra upplevelsen för alla våra användare.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
Känner du till darknet?
Tack för din röst!