Stockholm

Hanif Bali till attack mot Jonas Gardells näthat: "Han är en pajas"

Jonas Gardell är en av Sveriges mest folkkära komiker.
1 av 3
Jonas Gardell är en av Sveriges mest folkkära komiker. Foto: Nyheter24 / TT Nyhetsbyrån / Twitter
Sedan flera år tillbaka är han också aktiv på Twitter.
2 av 3
Sedan flera år tillbaka är han också aktiv på Twitter. Foto: TT Nyhetsbyrån
I Nyheter24:s granskning tittar vi närmare på kändisar och opinionsbildare som direkt eller indirekt uppmuntrar till näthat.
3 av 3
I Nyheter24:s granskning tittar vi närmare på kändisar och opinionsbildare som direkt eller indirekt uppmuntrar till näthat. Foto: TT Nyhetsbyrån

När Jonas Gardell på Twitter gjorde en liknelse mellan den moderata politikern Hanif Bali och Josef Fritzl blev reaktionerna många. Nu vägrar han svara på frågor om tweeten, medan Hanif Bali själv svarar på attacken.


Läs mer

Jonas Gardell, 52, är en av Sveriges mest folkkära komiker. Sedan flera år tillbaka är han också aktiv på Twitter. I skrivande stund har han cirka 457 000 följare. På Twitter reflekterar Jonas Gardell över saker som händer i samhället. Han gör det både med både allvar och humor, inte sällan med en ganska vass ton.

I Nyheter24:s granskning av kändisar och opinionsbildare som direkt eller indirekt uppmuntrar till näthat har vi tittat närmare på Jonas Gardells twittrande. Och för ungefär en månad sedan small det återigen till på hans konto.

Bildkälla: Twitter

Den här gången gjorde han en liknelse mellan den moderata riksdagspolitikern Hanif Bali och Josef Fritzl, österrikaren som 2009 dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, slaveri, incest och våldtäkt efter att under 24 år hållit sin dotter inlåst i källaren.

Reaktionerna på Twitter blev blandade. En del kritiserade Jonas Gardells tweet, medan andra eldade på och skrev saker som att "det är sjukt att prioritera sin utsikt framför vård till sina sjuka medmänniskor. Lite som om Fritzl" och "klart man blockar en kurd som tar ton. Blonda män har företräde".

Hanif Bali själv är inte förvånad över attacken.

– Det handlar om desperata människor med desperata försök att försöka smeta ner mig. Jag kände bara: "är det här allt du har?" Det är någonting man borstar av sig. Han är en pajas. Det är hans jobb att skoja och vara oseriös. Då kan jag inte förvänta mig mer av honom, säger Hanif Bali till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt Jonas Gardell för en kommentar kring hans twittrande i allmänhet, och den här tweeten i synnerhet, men han hälsar via sin pressperson Helena Iles att han avböjer att kommentera.

Helena Iles menar i stället att tweeten inte alls är en jämförelse med Josef Fritzl.

– Att den där tweeten skulle vara hatisk eller hård är bara trams. Och att påstå det är antingen lögn eller okunskap i retorik. Det handlar om analogi, slå gärna upp det om du inte är bekant med begreppet. Låt mig exemplifiera så det kanske blir tydligare för dig.

"Att anställa Jonas Gardell som massör för svenska herrlandslaget i fotboll är som att låta Josef Fritzl hålla kurs i barnuppfostran."

– Det är inget om att Gardell är som Fritzl, bara att båda är olämpliga för ett jobb, säger Helena Iles till Nyheter24.

Att Jonas Gardell avböjer att kommentera gör att Nyheter24 inte kan fråga honom om var han tycker att gränsen går mellan att gömma sig bakom humorns flagga och vad som kan trigga direkt näthat som en konsekvens av vad han skriver. Vi kan heller inte fråga honom om vad han själv tycker att han, som opinionsbildare, har för ansvar för vad han skriver, eller om han tycker att han indirekt kan vara den som i förlängningen uppmuntrar till näthat.

Vid ett tidigare tillfälle när Jonas Gardell på Twitter skämtade om islam, något som också fick honom att hamna i blåsväder, förklarade han sig dock så här i Expressen:

– Varje gång jag ifrågasätts av dystra och gravallvarliga människor som känner sig kränkta på egna eller andras vägnar står jag inför ett val: Bör jag förklara mig, förklara humorns metod av överdrifter, ironier, absurditeter, sarkasmer och ordlekar, eller bör jag citera Bette Midler som enkelt avfärdade dum kritik med frasen "Fuck them if they can’t take a joke"?

Tycker du att Jonas tweet var över gränsen?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 29 Mar 2016, 14:56

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.