Id-stölderna ökar.
1 av 5
Id-stölderna ökar. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Enligt Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter, har polisen bara sedan årsskiftet fått in fler och fler anmälningar där människor säger att de har blivit id-kapade.
2 av 5
Enligt Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter, har polisen bara sedan årsskiftet fått in fler och fler anmälningar där människor säger att de har blivit id-kapade. - Foto: Pressbild
Hela 164 000 människor fick sina identiteter kapade mellan maj 2015 och maj 2016, enligt en Sifo-undersökning. Det är en ökning på 56 procent jämfört med året innan.
3 av 5
Hela 164 000 människor fick sina identiteter kapade mellan maj 2015 och maj 2016, enligt en Sifo-undersökning. Det är en ökning på 56 procent jämfört med året innan. - Foto: Pixabay
När det gäller bedrägeribrott låg antalet lagföringsbeslut, alltså att en person förklarats skyldig till ett brott, på en ganska jämn nivå mellan 2006 och 2010. Men sedan dess har det antalet minskat, enligt Brå.
4 av 5
När det gäller bedrägeribrott låg antalet lagföringsbeslut, alltså att en person förklarats skyldig till ett brott, på en ganska jämn nivå mellan 2006 och 2010. Men sedan dess har det antalet minskat, enligt Brå. - Foto: Brottsförebyggande rådet (Brå)
En svårighet för polisen att utreda id-kapningar kan vara att någon har gjort ett köp med någon annans konto på en utländsk sajt.
5 av 5
En svårighet för polisen att utreda id-kapningar kan vara att någon har gjort ett köp med någon annans konto på en utländsk sajt. - Foto: Pixabay

Polisens kamp mot ökade id-stölder – därför kan drabbade vara helt körda

Åklagarnas högra beviskrav gör det svårt för polisen att bekämpa den ökade brottsligheten med id-stölder och bedrägerier.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

2013 startade polisen ett nationellt bedrägericenter för att bland annat ta ett helhetsgrepp på id-stölder som leder till bedrägerier. Sedan dess har id-stölderna ökat. Enligt Mattias Falkbåge, gruppchef på centret, har polisen bara sedan årsskiftet fått in fler och fler anmälningar där människor säger att de har blivit id-kapade.

– Vår bild är att id-kapningarna som leder till bedrägerier hela tiden ökar. Då är det framför allt när någon gör köp på internet med hjälp av stulna kortuppgifter, säger Mattias Falkbåge till Nyheter24.

Enligt en Sifo-undersökning fick hela 164 000 människor sina identiteter kapade mellan maj 2015 och maj 2016. Det är en ökning på 56 procent jämfört med året innan.

När det gäller bedrägeribrott låg antalet lagföringsbeslut, alltså att en person förklarats skyldig till ett brott, på en ganska jämn nivå mellan 2006 och 2010. Men sedan dess har det antalet minskat, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Brå statistikBildkälla: Brottsförebyggande rådet (Brå)

För att bekämpa id-kapningar samarbetar polisens nationella bedrägericenter med en rad andra aktörer, bland annat Svensk handel, Bankföreningen, Stöldskyddsföreningen och Skatteverket. Men det är ändå svårt att komma åt brottsligheten, menar Mattias Falkbåge.

– Majoriteten av de här ärendena är extremt svårutredda. Åklagarna ställer väldigt höga beviskrav för att driva det vidare, vilket i sin tur gör att vi inom polisen måste ha höga beviskrav för att påbörja en utredning.

Mattias FalkbågeMattias Falkbåge. Bildkälla: Pressbild

Enligt Mattias Falkbåge behöver polisen någon form av fast bevisning på vem som har begått brottet för att gå vidare.

– Då är det oftast en övervakningsfilm, eller pengatransaktioner som vi kan följa på konton, som tydligt pekar ut vem som har gjort det.

Id-stöldBildkälla: TT Nyhetsbyrån

En svårighet för polisen att utreda id-kapningar kan vara att någon har gjort ett köp med någon annans konto på en utländsk sajt.

– Det är väldigt vanligt. Då är det jättesvårt för oss att utreda det. Vi har visserligen ett utländsk företag som kanske sitter på information, men vi har samtidigt svårigheter att nå dem. Har man en övervakningsfilm eller en vara som har hämtats ut vid något postombudsställe och som vi kan följa, då har vi en chans, säger Mattias Falkbåge.

/
/
/
/
Har du förtroende för polisens bekämpning av id-stölder?
Tack för din röst!
stats