Id-stölderna ökar.
1 av 5
Id-stölderna ökar. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Enligt Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter, har polisen bara sedan årsskiftet fått in fler och fler anmälningar där människor säger att de har blivit id-kapade.
2 av 5
Enligt Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter, har polisen bara sedan årsskiftet fått in fler och fler anmälningar där människor säger att de har blivit id-kapade. - Foto: Pressbild
Hela 164 000 människor fick sina identiteter kapade mellan maj 2015 och maj 2016, enligt en Sifo-undersökning. Det är en ökning på 56 procent jämfört med året innan.
3 av 5
Hela 164 000 människor fick sina identiteter kapade mellan maj 2015 och maj 2016, enligt en Sifo-undersökning. Det är en ökning på 56 procent jämfört med året innan. - Foto: Pixabay
När det gäller bedrägeribrott låg antalet lagföringsbeslut, alltså att en person förklarats skyldig till ett brott, på en ganska jämn nivå mellan 2006 och 2010. Men sedan dess har det antalet minskat, enligt Brå.
4 av 5
När det gäller bedrägeribrott låg antalet lagföringsbeslut, alltså att en person förklarats skyldig till ett brott, på en ganska jämn nivå mellan 2006 och 2010. Men sedan dess har det antalet minskat, enligt Brå. - Foto: Brottsförebyggande rådet (Brå)
En svårighet för polisen att utreda id-kapningar kan vara att någon har gjort ett köp med någon annans konto på en utländsk sajt.
5 av 5
En svårighet för polisen att utreda id-kapningar kan vara att någon har gjort ett köp med någon annans konto på en utländsk sajt. - Foto: Pixabay

Polisens kamp mot ökade id-stölder – därför kan drabbade vara helt körda

Åklagarnas högra beviskrav gör det svårt för polisen att bekämpa den ökade brottsligheten med id-stölder och bedrägerier.


2013 startade polisen ett nationellt bedrägericenter för att bland annat ta ett helhetsgrepp på id-stölder som leder till bedrägerier. Sedan dess har id-stölderna ökat. Enligt Mattias Falkbåge, gruppchef på centret, har polisen bara sedan årsskiftet fått in fler och fler anmälningar där människor säger att de har blivit id-kapade.

– Vår bild är att id-kapningarna som leder till bedrägerier hela tiden ökar. Då är det framför allt när någon gör köp på internet med hjälp av stulna kortuppgifter, säger Mattias Falkbåge till Nyheter24.

Enligt en Sifo-undersökning fick hela 164 000 människor sina identiteter kapade mellan maj 2015 och maj 2016. Det är en ökning på 56 procent jämfört med året innan.

När det gäller bedrägeribrott låg antalet lagföringsbeslut, alltså att en person förklarats skyldig till ett brott, på en ganska jämn nivå mellan 2006 och 2010. Men sedan dess har det antalet minskat, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Brå statistikBildkälla: Brottsförebyggande rådet (Brå)

För att bekämpa id-kapningar samarbetar polisens nationella bedrägericenter med en rad andra aktörer, bland annat Svensk handel, Bankföreningen, Stöldskyddsföreningen och Skatteverket. Men det är ändå svårt att komma åt brottsligheten, menar Mattias Falkbåge.

– Majoriteten av de här ärendena är extremt svårutredda. Åklagarna ställer väldigt höga beviskrav för att driva det vidare, vilket i sin tur gör att vi inom polisen måste ha höga beviskrav för att påbörja en utredning.

Mattias FalkbågeMattias Falkbåge. Bildkälla: Pressbild

Enligt Mattias Falkbåge behöver polisen någon form av fast bevisning på vem som har begått brottet för att gå vidare.

– Då är det oftast en övervakningsfilm, eller pengatransaktioner som vi kan följa på konton, som tydligt pekar ut vem som har gjort det.

Id-stöldBildkälla: TT Nyhetsbyrån

En svårighet för polisen att utreda id-kapningar kan vara att någon har gjort ett köp med någon annans konto på en utländsk sajt.

– Det är väldigt vanligt. Då är det jättesvårt för oss att utreda det. Vi har visserligen ett utländsk företag som kanske sitter på information, men vi har samtidigt svårigheter att nå dem. Har man en övervakningsfilm eller en vara som har hämtats ut vid något postombudsställe och som vi kan följa, då har vi en chans, säger Mattias Falkbåge.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du förtroende för polisens bekämpning av id-stölder?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.