Så kapas din identitet – just nu är miljoner hackade lösenord till salu

- 06/09/2016, 20:15 -
Miljontals inloggningsuppgifter till en rad olika sajter sälja nu på svarta marknaden.
1 av 5

Miljontals inloggningsuppgifter till en rad olika sajter sälja nu på svarta marknaden.

TT Nyhetsbyrån / Pixabay

Bakom de läckta uppgifterna ligger it-intrång.
2 av 5

Bakom de läckta uppgifterna ligger it-intrång.

TT Nyhetsbyrån

Men det finns saker att göra för att skydda sig.
3 av 5

Men det finns saker att göra för att skydda sig.

TT Nyhetsbyrån

Ett tips kan till exempel vara att ha olika lösenord till olika sajter.
4 av 5

Ett tips kan till exempel vara att ha olika lösenord till olika sajter.

TT Nyhetsbyrån

Det gäller att vara försiktig där ute.
5 av 5

Det gäller att vara försiktig där ute.

Pixabay

Har du haft konto på Linkedin, Myspace, Badoo, Tumblr eller Twitter – och fortfarande använder samma lösenord? Då riskerar du att bli id-kapad.

För fyra år sen drabbades det stora sociala jobbnätverket Linkedin av en stor hackerattack. I början rapporterades det att omkring 6,5 miljoner lösenord hade stulits, men i våras avslöjades den egentliga siffran – 117 miljoner.

Alla dessa inloggningsuppgifter misstänks nu vara till försäljning på den svarta marknaden.

– I år har det varit en exceptionellt stor volym. Om man tittar till hur många läckta inloggningsuppgifter det finns är det här ett riktigt svart år, säger Daniel Söderberg, vd på Eyeonid, ett bolag som utvecklar tjänster inom it-säkerhet.

HackareBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Linkedin är dock inte ensamma om att bli hackade. Så sent som i juni rapporterades det att miljontals lösenord till Twitter var till salu. Även sajter som Myspace, Tumblr och Badoo har drabbats, berättar Daniel Söderberg.

– Under de senaste månaderna har det varit över en halv miljard konton som varit ute. Då kan man tänka sig att det är rätt många människor i Sverige som också är drabbade, säger han.

Enligt polisen är det även it-intrång som ligger bakom den största delen av de stulna kortuppgifter som florerar i samhället.

– Man stjäl tusentals kortuppgifter från stora företag hos vilka folk har gjort köp. Sedan säljer man uppgifterna till bedragare som i sin tur köper saker på nätet. Det är den vanligaste typen av bedrägeri och det vi ser ökar mest, säger Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter, till Nyheter24.

Vad är det för människor som sysslar med id-kapning??

– Det finns mer avancerade id-kapningar där man använder olika virus och trojaner för att komma över uppgifter, vilket kräver större kunskap och då tenderar det att bli mer organiserat. Och så finns det id-kapningar där man använder någon persons namn på till exempel en köp- och säljsajt. Då räcker det med att bara leta upp någon, och då handlar det mer om enskilda bedragare, säger Mattias Falkbåge.

Tjej med mobilTjej med mobil. Bildkälla: Pixabay

Det värsta är när förövarna kommer över lösenordet till din e-post, menar Daniel Söderberg.

– De läser av din mejlkorrespondens, allt från företagsmejl till familjemejl. Det är inte helt ovanligt att kortnummer, personnummer och adress ligger med där. Ganska snabbt lägger de ett pussel. Det räcker egentligen med ett personnummer och en adress så kan de till exempel ta ett lån.

Vissa förövare kan till och med gå längre än så.

– Vill de gå ett steg längre kapar de även din brevlåda så att de kan ta hand om lånehandlingarna när de kommer och se till att de skrivs under.

Fler artiklar från Nyheter24:s granskning av id-stölder:

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Använder du samma lösenord till flera sajter?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?