Miljontals inloggningsuppgifter till en rad olika sajter sälja nu på svarta marknaden.
1 av 5
Miljontals inloggningsuppgifter till en rad olika sajter sälja nu på svarta marknaden. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Pixabay
Bakom de läckta uppgifterna ligger it-intrång.
2 av 5
Bakom de läckta uppgifterna ligger it-intrång. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men det finns saker att göra för att skydda sig.
3 av 5
Men det finns saker att göra för att skydda sig. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Ett tips kan till exempel vara att ha olika lösenord till olika sajter.
4 av 5
Ett tips kan till exempel vara att ha olika lösenord till olika sajter. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det gäller att vara försiktig där ute.
5 av 5
Det gäller att vara försiktig där ute. - Foto: Pixabay

Så kapas din identitet – just nu är miljoner hackade lösenord till salu

Har du haft konto på Linkedin, Myspace, Badoo, Tumblr eller Twitter – och fortfarande använder samma lösenord? Då riskerar du att bli id-kapad.


För fyra år sen drabbades det stora sociala jobbnätverket Linkedin av en stor hackerattack. I början rapporterades det att omkring 6,5 miljoner lösenord hade stulits, men i våras avslöjades den egentliga siffran – 117 miljoner.

Alla dessa inloggningsuppgifter misstänks nu vara till försäljning på den svarta marknaden.

– I år har det varit en exceptionellt stor volym. Om man tittar till hur många läckta inloggningsuppgifter det finns är det här ett riktigt svart år, säger Daniel Söderberg, vd på Eyeonid, ett bolag som utvecklar tjänster inom it-säkerhet.

HackareBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Linkedin är dock inte ensamma om att bli hackade. Så sent som i juni rapporterades det att miljontals lösenord till Twitter var till salu. Även sajter som Myspace, Tumblr och Badoo har drabbats, berättar Daniel Söderberg.

– Under de senaste månaderna har det varit över en halv miljard konton som varit ute. Då kan man tänka sig att det är rätt många människor i Sverige som också är drabbade, säger han.

Enligt polisen är det även it-intrång som ligger bakom den största delen av de stulna kortuppgifter som florerar i samhället.

– Man stjäl tusentals kortuppgifter från stora företag hos vilka folk har gjort köp. Sedan säljer man uppgifterna till bedragare som i sin tur köper saker på nätet. Det är den vanligaste typen av bedrägeri och det vi ser ökar mest, säger Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter, till Nyheter24.

Vad är det för människor som sysslar med id-kapning?

– Det finns mer avancerade id-kapningar där man använder olika virus och trojaner för att komma över uppgifter, vilket kräver större kunskap och då tenderar det att bli mer organiserat. Och så finns det id-kapningar där man använder någon persons namn på till exempel en köp- och säljsajt. Då räcker det med att bara leta upp någon, och då handlar det mer om enskilda bedragare, säger Mattias Falkbåge.

Tjej med mobilTjej med mobil. Bildkälla: Pixabay

Det värsta är när förövarna kommer över lösenordet till din e-post, menar Daniel Söderberg.

– De läser av din mejlkorrespondens, allt från företagsmejl till familjemejl. Det är inte helt ovanligt att kortnummer, personnummer och adress ligger med där. Ganska snabbt lägger de ett pussel. Det räcker egentligen med ett personnummer och en adress så kan de till exempel ta ett lån.

Vissa förövare kan till och med gå längre än så.

– Vill de gå ett steg längre kapar de även din brevlåda så att de kan ta hand om lånehandlingarna när de kommer och se till att de skrivs under.

Fler artiklar från Nyheter24:s granskning av id-stölder:

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du samma lösenord till flera sajter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.