Efter kritiken mot att Facebook inte tar tillräckligt med ansvar när det gäller att få bort falska nyheter från flödet ska nu mediejätten testa att göra förändringar.
1 av 5
Efter kritiken mot att Facebook inte tar tillräckligt med ansvar när det gäller att få bort falska nyheter från flödet ska nu mediejätten testa att göra förändringar. - Foto: TT Nyhetsbyrån / newsroom.fb.com
Det Facebook nu ska testa är att göra det lättare för folk att anmäla en misstänkt falsk artikel – genom att klicka på en knapp högst upp till höger på inlägget.
2 av 5
Det Facebook nu ska testa är att göra det lättare för folk att anmäla en misstänkt falsk artikel – genom att klicka på en knapp högst upp till höger på inlägget. - Foto: newsroom.fb.com
Det kommer fortfarande att gå att dela falska nyheter på Facebook, men då kommer det att dyka upp en varning om att "nyheten" är markerad som "tveksam" i samband med delning.
3 av 5
Det kommer fortfarande att gå att dela falska nyheter på Facebook, men då kommer det att dyka upp en varning om att "nyheten" är markerad som "tveksam" i samband med delning. - Foto: newsroom.fb.com
4 av 5
- Foto: TT Nyhetsbyrån
5 av 5
- Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är Facebooks superplan för att stoppa falska artiklar i flödet

Nu tar Facebook hjälp av journalister för att hålla koll på misstänkta falska nyheter i flödet.


Efter kritiken mot att Facebook inte tar tillräckligt med ansvar när det gäller att få bort falska nyheter från flödet ska nu mediejätten testa att göra förändringar.

"Vi har fokuserat våra ansträngningar på det värsta av det värsta, på de uppenbara bluffarna som sprids av spammare för deras egen vinning", skriver Adam Mosseri, chef för news feed, i ett nytt inlägg på Facebooks Newsroom.

Mark Zuckerberg. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det Facebook nu ska testa är att göra det lättare för folk att anmäla en misstänkt falsk artikel – genom att klicka på en knapp högst upp till höger på inlägget.

Bildkälla: newsroom.fb.com

Facebook kommer även att ta hjälp av journalister för att faktakolla misstänkta fejknyheter. Journalisterna kommer bland annat från nyhetsbolaget ABC News och nyhetsbyrån AP, men även organisationen Snopes som brukar faktagranska misstänkta falska nyheter.

När två av dessa flaggar en nyhet som falsk kommer den att markeras som "tveksam", skriver recode.net.

"Vi kommer att använda anmälningarna och andra signaler för att skicka nyheter till de här organisationerna. Om dessa faktakollande organisationer upptäcker att en story är fejk kommer den att flaggas som tveksam och det kommer att finnas en länk till motsvarande artikel som förklarar varför", skriver Facebook på sin Newsroom.

Inlägg som är flaggade ska heller inte kunna göras till annonser eller sponsras.

Noterbart är att det fortfarande kommer att kunna gå att dela falska nyheter på Facebook, men att det då kommer att dyka upp en varning om att "nyheten" är markerad som "tveksam" i samband med delning.

En väldigt flaggad nyhet kommer även att hamna långt ner i Facebook-flödet.

Bildkälla: newsroom.fb.com

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det bra att Facebook inför förändringar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.