Måndag 26 Sep
Stockholm

Här är Facebooks superplan för att stoppa falska artiklar i flödet

Efter kritiken mot att Facebook inte tar tillräckligt med ansvar när det gäller att få bort falska nyheter från flödet ska nu mediejätten testa att göra förändringar.
1 av 5
Efter kritiken mot att Facebook inte tar tillräckligt med ansvar när det gäller att få bort falska nyheter från flödet ska nu mediejätten testa att göra förändringar. Foto: TT Nyhetsbyrån / newsroom.fb.com
Det Facebook nu ska testa är att göra det lättare för folk att anmäla en misstänkt falsk artikel – genom att klicka på en knapp högst upp till höger på inlägget.
2 av 5
Det Facebook nu ska testa är att göra det lättare för folk att anmäla en misstänkt falsk artikel – genom att klicka på en knapp högst upp till höger på inlägget. Foto: newsroom.fb.com
Det kommer fortfarande att gå att dela falska nyheter på Facebook, men då kommer det att dyka upp en varning om att "nyheten" är markerad som "tveksam" i samband med delning.
3 av 5
Det kommer fortfarande att gå att dela falska nyheter på Facebook, men då kommer det att dyka upp en varning om att "nyheten" är markerad som "tveksam" i samband med delning. Foto: newsroom.fb.com
4 av 5
5 av 5

Nu tar Facebook hjälp av journalister för att hålla koll på misstänkta falska nyheter i flödet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter kritiken mot att Facebook inte tar tillräckligt med ansvar när det gäller att få bort falska nyheter från flödet ska nu mediejätten testa att göra förändringar.

"Vi har fokuserat våra ansträngningar på det värsta av det värsta, på de uppenbara bluffarna som sprids av spammare för deras egen vinning", skriver Adam Mosseri, chef för news feed, i ett nytt inlägg på Facebooks Newsroom.

Mark Zuckerberg. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det Facebook nu ska testa är att göra det lättare för folk att anmäla en misstänkt falsk artikel – genom att klicka på en knapp högst upp till höger på inlägget.

Bildkälla: newsroom.fb.com

Facebook kommer även att ta hjälp av journalister för att faktakolla misstänkta fejknyheter. Journalisterna kommer bland annat från nyhetsbolaget ABC News och nyhetsbyrån AP, men även organisationen Snopes som brukar faktagranska misstänkta falska nyheter.

När två av dessa flaggar en nyhet som falsk kommer den att markeras som "tveksam", skriver recode.net.

"Vi kommer att använda anmälningarna och andra signaler för att skicka nyheter till de här organisationerna. Om dessa faktakollande organisationer upptäcker att en story är fejk kommer den att flaggas som tveksam och det kommer att finnas en länk till motsvarande artikel som förklarar varför", skriver Facebook på sin Newsroom.

Inlägg som är flaggade ska heller inte kunna göras till annonser eller sponsras.

Noterbart är att det fortfarande kommer att kunna gå att dela falska nyheter på Facebook, men att det då kommer att dyka upp en varning om att "nyheten" är markerad som "tveksam" i samband med delning.

En väldigt flaggad nyhet kommer även att hamna långt ner i Facebook-flödet.

Bildkälla: newsroom.fb.com

Är det bra att Facebook inför förändringar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 29 Mar 2016, 14:56

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.