Måndag 21 Jun
Stockholm

Ja, polisen kan lägga ner utredningar för att brottet bara ger böter

1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Trots att minst en av de misstänkta dieseltjuvarna erkände brottet valde polisen att lägga ner fallet. Hur kan det bli så här?

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad?

Stämmer det att polisen kan lägga ner en utredning bara för att ett brott endast ger straffet böter?

Frågan blev nyligen aktuell när en dieselstöld i Ekerö utanför Stockholm uppmärksammades. I januari 2016 lyckades nämligen en privatperson tillsammans med polisen att fånga en tjuv som hade stulit dieselolja ur en maskin.

Men trots att minst en av de misstänkta tjuvarna erkände brottet och att trots de i princip togs på bar gärning – lades utredningen ner.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Var?

Dieselstölden uppmärksammades av Mälarö Tidning den 13 januari. Några veckor senare skrev även Expressen om händelsen.

Efter det har nyheten spridits i sociala medier, bland annat delade Facebook-gruppen "Stöd svenska polisen" den i sin grupp tillsammans med en meme.

Bildkälla: Facebook

Vad talar för att påståendet stämmer?

Eftersom polisen har många utredningar att sköta och ibland saknar resurser måste de prioritera allvarliga brott som till exempel hot- och våldsbrott.

Enligt lag finns det även en möjlighet att göra en så kallad förundersökningsbegränsning. Det innebär att polisen bara utreder de viktigaste delarna av en brottsutredning – eller att vissa brott inte utreds alls.

Vad talar emot att påståendet stämmer?

En uppfattning kan vara att ett brott alltid är ett brott – och därför rimligtvis bör leda till ett straff för den som begår det.

Slutsats:

Det händer att polisen väljer att förundersökningsbegränsa utredningar, alltså till exempel att lägga ner dem av olika anledningar.

En sådan anledning kan vara när ingen människa har kommit till någon större skada av brottet, eller när man tror att straffet bara kommer att bli böter.

– Då anser man att det inte är motiverat att lägga ner utredningsresurser för att det blir ett så litet straff, säger Lena Törnblom Löfquist, kommunpolis med ansvar för Ekerö.

Betyder det i praktiken att man kan komma undan med brott?

– Ja, fast det ska ju inte användas regelmässigt. Visst svider det i polismagen när man förundersökningsbegränsar. Det är inte så man önskar att det var. Men med begränsade resurser måste man prioritera det som är viktigast, som till exempel våldsbrott och brott i nära relation eller mot barn, säger Lena Törnblom Löfquist till Nyheter24.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

I fallet med dieselstölden i Ekerö stals cirka 30 liter diesel som var värt ungefär 450 kronor. De tre personerna som var misstänkta i anmälan var inte dömda för något stöldbrott tidigare, och alla tre hade dessutom inte erkänt brottet, berättar Peter Wittboldt, inspektör på polisen i Vällingby.

– Man kan också tänka sig att det fanns ett bevisproblem på grund av vem som gjort vad. Var alla tre delaktiga, och hur ska vi kunna bevisa det? Jag skulle teoretiskt sett också ha kunnat lägga ner utredningen på bevisproblemen, säger Peter Wittboldt.

Men han valde istället att lägga ner utredningen på grund av att straffet förväntades bli böter eller villkorlig dom.

– Det menar jag skulle ha varit aktuellt i det här fallet som jag bedömde det eftersom det inte är av större allmänt eller enskilt intresse, och därför beslutade jag att göra en förundersöksbegränsning, säger Peter Wittboldt.

Påståendet att polisen kan lägga ner en utredning bara för att ett brott endast ger straffet böter är alltså sant.

Har du sett, hört eller läst ett påstående som vi bör faktakolla? Hör av dig!

Visste du det här?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 21 Mar 2016, 14:56