Nej, Malmö består inte av 43 procent "muslimska invandrare som kontrollerar staden"

- 20/02/2017, 15:49 -
1 av 3

Kanal1/Nyheter24

2 av 3

3 av 3

Kanal1

Ett klipp från rysk statlig tv sprids just nu på nätet – men bilden som målas upp av Malmö är inte sann.

Vad?

Stämmer det verkligen att Malmö helt tagits över av muslimska kriminella, och att nästan hälften av stadens befolkning utgörs av muslimska invandrare?

Var?

Det är den ryska statliga tv-kanalen Kanal 1 har sänt ett långt nyhetsinslag om Malmö. Malmö svartmålas rejält, och man hävdar att muslimska gäng tagit över staden. "Av 300 000 invånare så är 43% muslimska invandrare som nu mer eller mindre kontrollerar staden”, står det i samband med klippet.

Klippet har fått stor spridning i olika svenska Facebook-grupper trots att det är på ryska. Även SD-vänliga Samtiden har lyft upp klippet utan att granska siffrorna som förekommer.

Vad talar för att påståendet är sant?

Den siffra som rysk media använt är den sammanlagda siffran på hur många som i Malmö som har utländsk bakgrund. Den siffran är nämligen 43 procent.

Vad talar för att påståendet är falskt?

Att anta att alla med utländsk bakgrund är organiserade i muslimska gäng som tagit över staden är fullständigt orimligt.

Att bedöma vilken religion de med utländsk bakgrund har omöjligt, eftersom sådana register inte finns. Ryska tv-kanalen har helt enkelt ljugit om faktan.

Ungefär 11 000 av de med utländsk bakgrund i Malmö är från Irak. Drygt 8 000 av personerna med utländsk bakgrund har sitt ursprung i forna Jugoslavien. 7 700 är från Danmark. Drygt 7 000 personer är från Polen. Informationen finns lättillgänglig på Malmös hemsida.

Slutsats:

Att säga att 43 procent av Malmös befolkning är muslimer som tagit över staden är inte bara fullständigt orimligt, det är också helt felaktigt.

Läs också om den virala svenska bilden – som visade sig vara helt falsk.

Har du gått på den här?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?