1 av 3
- Foto: Kanal1/Nyheter24
2 av 3
3 av 3
- Foto: Kanal1

Nej, Malmö består inte av 43 procent "muslimska invandrare som kontrollerar staden"

Ett klipp från rysk statlig tv sprids just nu på nätet – men bilden som målas upp av Malmö är inte sann.


Vad?

Stämmer det verkligen att Malmö helt tagits över av muslimska kriminella, och att nästan hälften av stadens befolkning utgörs av muslimska invandrare?

Var?

Det är den ryska statliga tv-kanalen Kanal 1 har sänt ett långt nyhetsinslag om Malmö. Malmö svartmålas rejält, och man hävdar att muslimska gäng tagit över staden. "Av 300 000 invånare så är 43% muslimska invandrare som nu mer eller mindre kontrollerar staden”, står det i samband med klippet.

Klippet har fått stor spridning i olika svenska Facebook-grupper trots att det är på ryska. Även SD-vänliga Samtiden har lyft upp klippet utan att granska siffrorna som förekommer.

Vad talar för att påståendet är sant?

Den siffra som rysk media använt är den sammanlagda siffran på hur många som i Malmö som har utländsk bakgrund. Den siffran är nämligen 43 procent.

Vad talar för att påståendet är falskt?

Att anta att alla med utländsk bakgrund är organiserade i muslimska gäng som tagit över staden är fullständigt orimligt.

Att bedöma vilken religion de med utländsk bakgrund har omöjligt, eftersom sådana register inte finns. Ryska tv-kanalen har helt enkelt ljugit om faktan.

Ungefär 11 000 av de med utländsk bakgrund i Malmö är från Irak. Drygt 8 000 av personerna med utländsk bakgrund har sitt ursprung i forna Jugoslavien. 7 700 är från Danmark. Drygt 7 000 personer är från Polen. Informationen finns lättillgänglig på Malmös hemsida.

Slutsats:

Att säga att 43 procent av Malmös befolkning är muslimer som tagit över staden är inte bara fullständigt orimligt, det är också helt felaktigt.

Läs också om den virala svenska bilden – som visade sig vara helt falsk.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gått på den här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.