Stockholm

Svidande kritik mot polisens utredningar av id-kapningar

1 av 2
. Foto: TT Nyhetsbyrån
2 av 2
. Foto: TT Nyhetsbyrån

Enligt polisens egen granskning utförs inte alltid bedrägeriutredningar på ett korrekt sätt – ens när det finns en utpekad gärningsman.


Läs mer

Brottsutredningar kring id-kapningar har den senaste tiden kritiserats hårt. Polisen har själva utfört en granskning av 700 nedlagda ärenden som visade en rad brister i hur de jobbar. Bland annat sker ofta inte grundläggande utredningsåtgärder ens när det finns en utpekad gärningsman, något bland annat Sydsvenskan har skrivit om.

Ett misstänkt sådant ärende är fallet Alexander Renman som för en tid sedan fick sin sin identitet stulen. En bedragare handlade saker för uppemot 100 000 kronor i hans namn.

– Det gick som en kall kår i ryggen. Man börjar fantisera om hur stora fakturorna kan bli och hur jag ska lösa det här. Vad händer om jag måste betala fast jag inte har gjort någonting? säger Alexander till Nyheter24.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Nu får polisen ytterligare kritik i hur de har skött Alexanders polisanmälningar. Lina Wessel, skadereglerare på Mysafety försäkringar, tycker inte att polisen har gjort vad de har kunnat i det här fallet.

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. I Alexanders fall hade de dels bilder på bedragaren, dels ett Facebook-konto som man kunde koppla till. Sen tror jag att de hade lite mer uppgifter, men polisen lade ju ner det, säger hon till Nyheter24.

Se mer av kritiken mot polisen i klippet från "Kapad" i spelaren högst upp.

Missa heller inte det andra avsnittet av "Kapad" där Nyheter24 avslöjar hur lätt det går att köpa ett falskt svenskt körkort på nätet.

Se också det första avsnittet av "Kapad" – där 20-åriga Saga fick sina bilder stulna och upplagda på en eskortsajt.

Har du förtroende för polisen?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 29 Mar 2016, 14:56

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.