Torsdag 2 Dec
Stockholm

Polisen: Enda sättet att inte id-kapas är att få betalningsanmärkningar

1 av 2
2 av 2

Kan det verkligen vara så att det enda sättet att gå säker från att id-kapas är att ha en eller flera betalningsanmärkningar?

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Id-kapningar är ett växande problem i Sverige. Sättet bedragare blåser människor på verkar vara olika hela tiden. Samtidigt tycks polisen många gånger ligga steget efter.

Därför kan man fråga sig hur man skyddar sig? Nyheter24 fick ett mejltips.

Kan det verkligen vara så att det enda sättet att gå säker från att id-kapas är att ha en eller flera betalningsanmärkningar?

– Det är väldigt svårt att skydda sig mot id-kapningar i Sverige eftersom alla uppgifter om dig är offentliga, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, till Nyheter24 och fortsätter:

– Det enda sättet att vara riktigt säker att man inte id-kapas är att man går i personlig konkurs. För då är man inte kreditvärdig och då har inte bedragaren någon nytta av dig som person. Men det är ju lite drastiskt, säger Jan Olsson.

Se det femte avsnittet av "Kapad" i spelaren högst upp.

Du kan också se det fjärde avsnittet av "Kapad" om 22-åriga Lisa som upptäckte en fejkprofil av sig själv på dejtingappen Tinder.

Se också det tredje avsnittet av "Kapad" som handlar om Alexander som id-kapades och där en bedragare handlade för 100 000 kronor i hans namn.

Missa heller inte det andra avsnittet av "Kapad" där Nyheter24 avslöjar hur lätt det går att köpa ett falskt svenskt körkort på nätet.

Se även det första avsnittet av "Kapad" – där 20-åriga Saga fick sina bilder stulna och upplagda på en eskortsajt.

Är du rädd för att bli id-kapad?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 2 Mar 2016, 14:56