1 av 3
- Foto: Nyheter24 / Pixabay / TT Nyhetsbyrån
2 av 3
- Foto: Nyheter24
3 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån

Panel om näthat: "Äldre förstår inte det här med källkritik"

Generationsskillnaden kan vara ett stort problem i kampen mot näthat. Det tyckte flera i Nyheter24:s panelsamtal under Almedalsveckan.


Under en panel som Nyheter24 anordnade under Almedalsveckan i Visby diskuterades situationen med näthat i juni 2017 och vad som borde göras åt problemet.

Under diskussionen lyfte bland annat paneldeltagaren Elisabeth Pettersson från "Institutet för juridik och internet" upp problemet med att olika generationer har så olika koll på nätet.

– Alla som sitter på makten är ju vuxna. Där behövs det mer kunskap. När jag föreläser för till exempel nämndemän upplever jag ofta jag måste börja på en nivå där jag får förklara vad Facebook och Instagram är, säger Elisabeth Pettersson i panelen.

Panelen i Almedalen. Elisabeth Pettersson är tvåa från vänster. Bredvid henne står Mina Dennert.

Att många människor i den äldre generationen inte har samma koll som yngre personer har Elisabeth Pettersson full förståelse för, helt enkelt för att de inte har vuxit upp med sociala medier.

– Men även om jag har förståelse för det tror jag också att det är en stor anledning till att vi inte ser så himla många av de fallen i domstol jämfört med det som sker live. Det är svårt att förstå att någonting som händer på nätet påverkar en så otroligt mycket. Jag skulle säga att det påverkar mer än det som händer live idag, säger Elisabeth Pettersson.

Sveriges nuvarande statsminister Stefan Löfven. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Journalisten och författaren Mina Dennert, som förra året startade en aktionsgrupp på Facebook mot näthat, är också inne på att man i debatten inte får glömma den äldre generationen som inte har vuxit upp med internet.

– Jag tänker till exempel på min föräldrageneration. De tror ju på allt. Det är väldigt mycket fokus på att utbilda unga, men inte riktigt samma fokus på att utbilda folk som röstar i kanske 20 år till, och som inte förstår det här med källkritik, säger Mina Dennert.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är äldre sämre på källkritik?
Tack för din röst!