Stockholm
ANNONS: Innehåll i samarbete med mySafety Försäkringar

4 lögner som blev virala 2017 – gick du på dessa?

Vissa är värre än andra, men något har de gemensamt. Allt var lögner.


Det sprids lögner på nätet näst intill varje dag. Vissa är värre än andra. 

I två månader drev Nyheter24, tillsammans med mySafety Försäkringar, Faktakollen i syfte att räta ut och informera läsarna om vad som var sant och falskt. 

Nu tänkte vi ge er en recap på vad en del av svenskarna gick på. 

1. Memet som spreds runt Sverige 

Kommer du ihåg när det spreds ett meme på sociala medier som påstod att i genomsnitt 171 ungdomar i Sverige tar livet av sig varje år – och att "inget händer" för att motverka det?  

På bara en dag fick den 500 delningar och 1 200 gilla-markeringar. 

Siffran på 171 självmord varje år stämmer inte, utan ligger runt 150. Påståendet att regeringen inte gör något, stämmer inte heller. Under 2017 har Folkhälsomyndigheten fått fem miljoner kronor för att kunna arbeta i förebyggande syfte.  

Påståendet var alltså falskt. 

2. Ahmed tog ut 600 000 kronor efter strul hos Swedbank 

Du minns säkert mannen från Skåne som påstod sig ha tagit ut 600 000 kronor efter att Swedbank drabbats av ett datahaveri. Det ledde till att personer kunde ta ut mer pengar än vad de egentligen hade på kontot. 

En person hävdade att han plockat ut 600 000 kronor och flera medier rapporterade om mannens historia. Han påstod sig bland annat ha skänkt alla pengar till välgörenhet. Det hela var dock en lögn. 

Förvisso var det problem med Swedbanks bankomater och flera personer kunde ta ut pengar de inte hade. Men flera saker pekade mot att mannen ljög. 

1. Få bankomater innehåller så mycket pengar. 

2. Bankomater innehåller inte tusenlappar som mannen påstod sig ha tagit ut. 

3. Swedbank dementerade det hela. 

3. Malmö styrs av muslimer  

Den alternativa faktan som är orimligast är nog den här. En rysk tv-kanal spred i början av året ett klipp där de hävdade att Malmö tagits över av muslimska gäng. "Av 300 000 invånare så är 43 procent muslimska invandrare som nu mer eller mindre kontrollerar staden”, står det i samband med inslaget. 

43 procent är antalet invånare i Malmö som har utländsk bakgrund. Men att anta att alla de är med i organiserade muslimska gäng som tagit över Malmö känns inte rimligt. Det går inte heller att på något sätt och vis spåra om vilken religion alla med utländsk bakgrund har. Sådana register finns inte. 

Med det sagt – påståendet om att Malmö styrs av muslimska gäng var falskt. 

4. Red Bull innehåller tjursperma 

Ämnet taurin som finns i Red Bull påstods vara tjursperma. Det är sant att taurin för första gången hittades i en tjur men att ämnet i sig skulle vara tjursperma stämmer inte. Första gången ämnet upptäcktes var också i tjurens galla, inte i sperman. 
 

Det stämmer dock att man skulle kunna utvinna taurin genom tjursperma eftersom ämnet finns hos djur. Men att Red Bull skulle använda taurinet från tjurens sperma känns orimligt då det inte behövs. Energidrycksföretaget gick även själv ut och dementerade det hela. 

"Många människor tror att det kommer från de känsligare delarna av de starkaste och mest potenta tjurarna i världen, men sanningen är taurinet i Red Bull görs syntetiskt av läkemedelsföretag som garanterar högsta kvalitet", skrev Red Bull på sin hemsida. 

Blivit kränkt på nätet? Så får du hjälp 

mySafety Försäkringar riktar bland annat in sig mot hat och kränkningar på nätet. Om du blir utsatt för hat, hot, kränkningar eller fått dina sociala profiler kapade finns deras Näthatsförsäkring till för dig. 

Den ser till att mySafety kartlägger och rensar bort all form av kränkning och hat du drabbats av. Den hjälper dig även i form av samtalsstöd och juridisk hjälp. 

Här hittar du försäkringen och kostar endast 39 kronor i månaden

Gick du på någon av dessa?
Tack för din röst!

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 29 Mar 2016, 14:56

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.