Stockholm

Döda djur såldes för miljard

"Gyllene kalven" såldes för rekordsumman 125 miljoner kronor på Sotheby's.


Läs mer

Kön var lång utanför Sotheby's på New Bond Street i London. Och det var knökfullt inne i auktionshuset. Flera budgivare inomhus fick inte ens plats utan fick titta på bildskärmar i huset. Intresset var med andra ord stort när 223 konstverk av kultkonstnären Damien Hirst skulle auktioneras ut.

Det var i måndags, samma dag som finansmarknaderna var ur form. Någon avmattning på efterfrågan märktes dock inte på Sotheby's:

- Jag har jobbat för Sotheby’s i 20 år och aldrig någonsin sett så mycket folk på en auktion, sa Peder Isacson, chef för Sotheby’s i Skandinavien, som hade rest till auktionen för att representera svenska kunder.

Dyrast var "Gyllene kalven", en inglasad kalv i formalin med ett guldklot på huvudet. Efter en väldigt lång budgivning blev slutpriset 125 miljoner kronor, vilket var ett rekord för Damien Hirst. Kort därefter såldes en inglasad tigerhaj för 116 miljoner kronor. Köpare kom från hela världen: USA, Ryssland, Kina och Mellanöstern, skriver Dagens Industri.

- Marknaden är större än vad någon förstår. Jag älskar konst och det här visar att jag inte är ensam. Framtiden ser toppen ut för alla, sa Damien Hirst, i auktionens halvtid, då han redan hade sålt för över 850 miljoner kronor.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.