Martin Timell
Kammaråklagare Anna Bengtsson bedömer att det finns tillräcklig bevisning för en fällande dom

Experterna: Så troligt är det att Martin Timell fälls för våldtäkt

Timell åtalas för våldtäkt och han kan dömas till mellan två och sex års fängelse. Kammaråklagare Bengtsson bedömer att det finns tillräcklig bevisning för fällande dom, medan rättsexperten Sven-Erik Alhem säger att tiden som gått kan vara en nackdel.


Den tidigare TV4-programledaren Martin Timell anmäldes i oktober förra året för en misstänkt våldtäkt, nio år efter att brottet ska ha begåtts. Den 31 oktober 2017 inledde polisen en förundersökning gällande misstänkt våldtäkt. 

Timell anklagades för att ha våldtagit en ung kvinnlig assistent på en jobbfest som ägde rum på Timells landställe i Mjölkö i Stockholms skärgård 2008. 

Kammaråklagare Anna Bengtsson har funnit att den samlade bevisningen är tillräcklig för åtal och under tisdagen meddelande Åklagarmyndigheten att Martin Timell åtalas för våldtäkt. 

"Våldet har bestått i att Timell samtidigt som han förde in fingrarna i underlivet tryckt ned målsägande A:s höft och därefter hållit i/fast henne", står det i åtalet. 

– I utredningen har det hållits ett antal förhör med målsäganden, med vittnen och med den misstänkte. Jag bedömer att det som målsägande har berättat om i sina förhör utgör en våldtäkt, säger Bengtsson till Nyheter24 och fortsätter: 

– Målsägandes uppgifter får också stöd utav den övriga bevisningen i utredningen och det är då främst olika vittnesmål. Jag bedömer därför att det finns skäl för att väcka åtal.

Kammaråklagare Anna Bengtsson bedömer att det finns tillräcklig bevisning för en fällande dom.

Bengtsson menar att hon inte hade väckt åtal om hon inte bedömde att det fanns tillräcklig bevisning för en fällande dom. 

– Jag bedömer att det finns tillräcklig bevisning för en fällande dom utifrån vad som kommer fram i förundersökningen, annars skulle jag inte ha väckt åtal.

Vad för straff Bengtsson kommer att yrka på vill hon innan huvudförhandlingen inte gå in på, berättar hon för Aftonbladet. Men det maximala straffet för våldtäkt av normalgraden är lägst två år och högst sex års fängelse. 

Timells advokat Hanna Lindblom är förvånad över att Timell åtalas för våldtäkt. Hon menar att det är väldigt längesedan händelsen ägde rum och att det är tio år gamla vittnesuppgifter. 

– Han kommer inte att uttala sig i media och nekar till brott, har Lindblom sagt till Aftonbladet.

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem så försämras bevisningen när det handlar om så många år från det att brottet skedde. 

– Det är lätt att vara försvarare i ett sådant fall, för tiden läker inte alla sår utan bevisningen försämras med tiden. Det är ju så att den muntliga bevisningen försämras med tiden, det finns ju självklart annan bevisning som också försämras till skillnad från teknisk bevisning som är bestående. Men muntlig bevisning är väldigt förrädisk när det har gått lång tid, säger Sven-Erik till Nyheter24 och fortsätter: 

– Dels eftersom att vi har sämre förmåga att hålla isär vad vi har upplevt jämfört med vad vi har påverkats av genom exempelvis medierna och sen dels för att man kan glömma.  

Inte heller Sven-Erik vill kommentera vad Martin Timell kan dömas till utan säger att det är viktigt att man avvaktar och ser vad som händer under själva huvudförhandlingen och att man därefter gör en analys av vad som komma skall. 

Läs mer om anklagelserna mot Martin Timell:

Utredningen av Martin Timell är klar – det här visar den

Elisabeth Massi Fritz om våldtäktsanklagelserna mot Martin Timell

Martin Timells fru ställde kravet: "Sparka Lulu Carter!"

Så lever Martin Timell efter våldtäktsanklagelserna

Martin Timells advokat: "Han förnekar"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

2 timmar sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.