Beatrice Fihn sommarpratar i sommar i P1 om när hon vann Nobels fredspris.
Beatrice Fihn jobbar till vardags som chef för ICAN. - Foto: Sveriges Radio/Nobels fredspris

Beatrice Fihn sommarpratar: "Vi vann Nobels fredspris"

Beatrice Fihn sommarpratar i sommar i P1 idag den 23 juli 2018. Till vardags är hon chef för ICAN, en ideell organisation som arbetar för att kärnvapen ska förbjudas. 2017 blev organisationen tilldelad Nobels fredspris.


Varje år den 10 december delar den Norska Nobelkommittén ut Nobels fredspris till antigen en organisation eller person som gjort något i fredsbevarande syfte. Alfred Nobels egna ord om priset är följande:

"Den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser."

2017 vann den ideella organisationen International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, även kallad ICAN Nobels Fredspris. Chef för ICAN är Beatrice Fihn som idag den 23 juli är sommarvärd i sommar i P1. 

I sitt sommarprat berättar Beatrice om när hon och ICAN tilldelades Nobels fredspris. 

— Det tar lång tid det tar för Olav Njølstad att komma fram till att det faktiskt är vi som har vunnit Nobels fredspris. Det är som den där funktionen på Iphone, man filmar en scen i normalt tempo sen går allting plötsligt i slow motion. 

— Från det ögonblick som jag förstår vem det är som ringer lyckas jag tänka ut minst tio olika anledningar till varför den norska Nobelkommittén vill prata med just mig tio minuter innan nobelpriset presenteras. Det är ett skämt tänker jag, eller han ringer för att berätta att det är någon annan som har vunnit, gör dem det? Kanske ringer de alla som har blivit nominerade fast vi har varit nominerade förut. 

— När han äntligen kommer till saken måste jag luta mig mot fönstret på kontoret. Han säger att vi, ICAN har vunnit Nobels fredspris det allra finaste priset som man kan få i våran bransch. 

Sommar i P1 med Beatrice Fihn släpps som podd 07:00 måndagen den 23 juli och sänds klockan 13:00 i P1. Poddversionen av programmet hittar du här.

Du kanske även är intresserad av de här sommarpratarna:

Katinka Faragó sommarpratar: "Vi flydde från nazisterna"

Markoolio: "Jag såg min mamma bli misshandlad"

Jonas Waltelius bröt nacken på sin svensexa - blev förlamad

Fatima Bremmer: "Det var trasiga händer, löss i soffan och 16 timmars arbetsdag"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du lyssna på Beatrices sommarprat?
Tack för din röst!