Jan Johansen
Allt du vill veta om Mello-aktuella Jan Johansen

5 saker du vill veta om Jan Johansen

På lördag tävlar Jan Johansen i Melodifestivalen i Göteborg med bidraget "Miraklernas tid", en låt som var menad för Thorsten Flinck. Här är allt du vill veta om Mello-veteranen Jan Johansen.


I lördags intog Jan Johansen, 54, scenen under Melodifestivalen för att bjuda på pausunderhållning med programledaren Linnea Henriksson. Duon rev av Jans hitlåt "Se på mig" – ja, den trudelutt som Jan vann Mello med år 1995.

Jan Johansen och hans skinnkappa vann Mello 1995 med bidraget "Se på mig". Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Bild

Få kunde då ha anat att Jan faktiskt skulle bli en av årets tävlande artister. Dagen innan han ställde sig på Mello-scenen så hade Jan i största hemlighet fått frågan om att ersätta Thorsten Flinck i årets tävling. Thorsten har stoppats från att delta då han är åtalad för brott – mer om det kan du läsa här.  

Jan kommer att framföra bidraget "Miraklernas tid" som Thomas G:son har skrivit.

Här är allt du vill veta om Jan Johansen – nya hustrun, karriären, drömboendet och nykterheten.

Är Jan Johansen gift?

Ja, i maj 2019 gifte sig Jan med Jenny Sandberg, 49. De skulle egentligen ha gift sig redan 2017 men sköt upp bröllopet då Jenny med kort mellanrum förlorade bägge sina föräldrar.

Jenny, som jobbar på akademiska sjukhuset i Uppsala, bytte efternamn efter vigseln. Jan var tidigare gift med Pia Johansen. Efter 14 år ihop så gick de skilda vägar år 2015.

Jan och Jenny Johansen hade ett riktigt härligt drömbröllop. Bildkälla: Stella Pictures.

Var bor Jan Johansen?

I snart fyra år har Jan bott i Uppsala med sin fru, och där stormtrivs han.

– Min fru Jenny har bott här länge och vi bor i hennes lägenhet på 70 kvadrat, byggd på 30-talet. Från början är det stadsarkitekten i Uppsala, Gunnar Leches lägenhet, den har högt i tak och skjutdörrar, har Jan berättat för Expressens Leva & Bo.

Jan och Jenny Johansen trivs fint i Uppsala. Bildkälla: Stella Pictures.

Är Jan Johansen nykterist?

Ja, Jan har varit nykter sedan år 2008 då hans dåvarande fru Pia ställde ett ultimatum. Om han inte slutade dricka skulle hon sticka – och parets son skulle hon ta med sig.

– Hon kom in i vardagsrummet med armarna i kors och bestämd min. Jag visste att det inte fanns något förhandlingsutrymme. Det var bara att krypa till korset eller bli av med allt som var mig kärt, berättade Jan för Hemmets Journal.

Jan år 2015 med sin dåvarande hustru Pia Johansen. Bildkälla: Stella Pictures.

Jan har öppet berättat om sin osunda relation till alkohol. Med hjälp av först antabus och frekventa AA-möten så har Jan hållit sig nykter.

Finns Jan Johansen på Instagram?

Självklart! På Instagram har han över 5 000 följare. Du hittar honom här @janjohansenmusic.

Jan Johansen om cancern

Jan Johansen har haft många tuffa prövningar i livet. Efter sin skilsmässa från 2015 så reagerade en hudläkare på några leverfläckar på Jans rygg. Hudcancer. 

Läkarna tvingades ta bort en hel del. Det gick precis att sy igen, har Jan berättat för Cancerfonden. I samma intervju så berättade Jan om Jennys reaktion när han berättade om hudcancern. Hon blev livrädd.

Istället för att utsätta sig för solens skadliga strålar så klipper gärna Jan och Jenny Johansen en spraytan. Bildkälla: Stella Pictures.

– Då förstod jag direkt vilken tur jag har haft att det här upptäcktes i tid. Först då gick det upp för mig att det här inte är en lek. Hon är också den som verkligen fått mig att ändra beteende i grunden för att minska risken för återfall, har Jan sagt till Cancerfonden.

Från att ha legat och pressat i solen insmord i kokosolja så väljer han nu en spraytan istället.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!