Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är Taylor Swifts nya musikvideo rasistisk?

Taylor Swift i musikvideon till låten "Shake it off".
1 av 3

Taylor Swift i musikvideon till låten "Shake it off".

Taylor Swift har en ny look – och attityd i sin nya video.
2 av 3

Taylor Swift har en ny look – och attityd i sin nya video.

Stjärnan rappar i sin nya video.
3 av 3

Stjärnan rappar i sin nya video.

Nöje | 20/08/2014 08:20

Taylor Swift har hamnat i hetluften efter sin senaste musikvideo.

Taylor Swift, 24, är den senaste popstjärnan som kallas rasist. Tidigare har både Lily Allen och Miley Cyrus även de kallats detsamma. Efter Cyrus uppträdande på VMA-galan gick journalisten Kia Makarechi på Huffington Post till hård attack. 

– Hon fumlar sig genom ett smörgåsbord av att slicka sig runt munnen, wannabe-twerka och smiska en svart tjejs rumpa. Svarta människor används som accessoarer, och hennes twerkande ska nu vara ett tecken på att hon är "vild och farlig". 

Jämfördes med minstrel show 

Journalisten Jody Rosen var då inne på samma linje. I tidningen Vulture liknade hon Mileys uppträdande med en så kallad minstrel show – en underhållningsform som var populär i USA under den första delen av 1800-talet, och som oftast framfördes av vita människor som sminkades i så kallat "blackface". 

– Det som var chockerande med hennes uppträdande handlar inte om sex. Utan om att hennes uppträdande gränsade till vad vi lika gärna kan kalla för rasism, skrev Rosen då. 

Rapstjärnan: Fruktansvärt skadligt 

Nu går Swift samma öde som Cyrus till mötes. I Swifts senaste video, till låten "Shake it off" ser vi Swift kråla sig mellan benen på twerkande dansare, och hon försöker vara "street" i en snapback-keps och munkjacka, skriver den brittiska tidningen Independent.  

Rapstjärnan Earl Sweatshirt från hiphopgruppen Odd Future är en av många som anser att Swifts video är upprörande.

– Jag behöver inte ens se hela videon för att se att den är fruktansvärt skadlig. Att föreviga svarta stereotyper till samma typer av vita flickor som gömmer sina fördomar bakom sin "kärlek för kulturen", skriver Earl på Twitter och fortsätter: 

– Det är till exempel samma personer som är rädda för svarta människor men älskar att det år 2014 är okej att twerka eller att säga "nigger", skriver Sweatshirt vidare. 

Se videon här: