Både Emma Watson och Benedict Cumberbatch har burit tröjan.
Både Emma Watson och Benedict Cumberbatch har burit tröjan. - Foto: Elle. Bilden är ett montage.

Emma Watsons feminist-tröja tillverkas av kvinnor som tjänar sju kronor i timmen

Den hippa tröjan tillverkas av kvinnor som lever på svältlön.


Välgörenhetströjan pryds av texten "This is what a feminist looks like" och kostar 530 kronor i butik. T-shirten har blivit ett hippt plagg och har redan burits av framstående brittiska politiker, "Harry Potter"-stjärnan Emma Watson och "Sherlock"-skådisen Benedict Cumberbatch i magasinet Elles temanummer om feminism

Tjänar sju kronor i timmen

Men nu avslöjar Daily Mail att tröjan har tillverkats i en fabrik på Mauritius av kvinnor som lever på en svältlön. Kvinnorna i fabriken tjänar sju kronor i timmen. Mellan arbetsskiften sover 16 stycken kvinnor i en sovsal. 

– Hur kan den här t-shirten vara en symbol för feminism när vi inte ser oss själva som feminister? Vi ser oss själva som fångar, säger en av fabriksarbetarna till Daily Mail. 

"Skrämmande"

Fayzal Ally Beegun är chef över internationella textilfacket, och för Daily Mail  visar hon sitt missnöje. 

– Kvinnorna på den här fabriken behandlas väldigt dåligt och det faktum att politiker i England bär den här tröjan för att statuera exempel genom att använda de här tröjorna är skrämmande. Det skulle ta en kvinna i den här fabriken nästan två veckor bara för att köpa en t-shirt. Vad är det för feministiskt med det?
 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!