Stockholm

"Mad Mels" hatfyllda historia

Mel Gibson är en av världens med kända, eller ökända, Hollywoodstjärnor.
1 av 8
Mel Gibson är en av världens med kända, eller ökända, Hollywoodstjärnor. Foto: alloverpress
Redan 1991 uttryckte han sitt hat mot homosexuella. 2006 var det judarna som var i skottgluggen. Här "mug shot" av stjärnan när han grips av polis för rattfylla.
2 av 8
Redan 1991 uttryckte han sitt hat mot homosexuella. 2006 var det judarna som var i skottgluggen. Här "mug shot" av stjärnan när han grips av polis för rattfylla. Foto: alloverpress
Han skrev in sig på alkoholklinik, och lyckades reparera sin karriär.
3 av 8
Han skrev in sig på alkoholklinik, och lyckades reparera sin karriär. Foto: alloverpress
Bilderna innan gripandet vittnar om en stjärna i farten - minst sagt.
4 av 8
Bilderna innan gripandet vittnar om en stjärna i farten - minst sagt. Foto: alloverpress
Gift med Robyn Moore i 29 år.
5 av 8
Gift med Robyn Moore i 29 år. Foto: alloverpress
Sedan träffade han Oksana Grigorieva. Snabbt fick de ett barn. Bara månader senare skiljdes de.
6 av 8
Sedan träffade han Oksana Grigorieva. Snabbt fick de ett barn. Bara månader senare skiljdes de. Foto: alloverpress
Mel Gibson har gjort flera storroller. Här från "Patrioten", Gibson som familjefar som hämnas.
7 av 8
Mel Gibson har gjort flera storroller. Här från "Patrioten", Gibson som familjefar som hämnas. Foto: alloverpress
Är det slut på festen nu, Mel?
8 av 8
Är det slut på festen nu, Mel?.

Mel Gibsons karriär dör nu långsamt efter ljudinspelningen där han hotar sin exfru till livet läckt ut. Men Hollywoodstjärnan har varit på fallrepet förut och lyckats komma tillbaka. Här är historien om Gibsons mörka, hatfyllda historia.


Läs mer
FAKTA: Mel Gibson

Född: 3 januari 1956, USA. Uppvuxen i New South Wales i Australien. Yrke: Skådespelare, producent, regissör, manusförfattare. Familj: Gift med Robyn Moore 1980-2009 (sju barn), 2009-2010 Oksana Grigorieva (ett barn). Urval filmer: Mad Max-filmerna 1979–85, Dödligt Vapen, Braveheart, The Patriot, Apocalypto. Utmärkelser: Bland annat två Oscars för Braveheart.

Mel Gibsons hotfulla telefonsamtal med sin exfru Oksana Grigorieva är bara en i raden av mycket kontroversiella uttalanden som Hollywoodstjärnan gjort.

Så tidigt som 1991 ondgjorde han sig över homosexuella i den spanska tidningen El Pais.

– De tar den upp i röven bara för att provocera, sa han och fortsatte, retoriskt:

– Titta på hur jag ser ut, tror du att jag är gay? Jag ägnar mig inte åt att tveka över min sexualitet. Ser jag ut som en bög? Pratar jag som dem? Går jag som dem?

Uttalandet rörde upp en storm av protester. Men när Gibson fick chans att kommentera uttalandet i Good Morning America, fortsatte han hetsa mot homosexuella.

– Jag tycker inte att jag behöver be om ursäkt, och jag tänker inte be om ursäkt. Om någon ber om min åsikt, får de det. Ska jag ljuga?

Fyra år senare var hans uttalanden om homosexuella uppe igen. Denna gång i magasinet Playboy.

– Jag ber om ursäkt när helvetet fryser till is. De kan dra åt helvete, svarade han kort.

Trots sin syn på homosexuella gjorde Mel Gibson succé under samma tid i filmen "Braveheart", som han både regisserade och spelade huvudroll i. Han vann även två statyetter för filmen på den följande Oscarsgalan, bland annat för bästa film.

Nästa hatobjekt: Judarna

Efter bögskandalen var det tyst kring Mel Gibson, som levde ett till synes lyckligt familjeliv med sin fru Robyn Moore och sju barn, en dotter och sex söner.

Men allt skulle förändras 2006 när polisen stoppade honom misstänkt för rattfylleri.

– Jävla judar...judarna är ansvariga för alla krig i världen...är du jude? sluddrade en berusad Gibson till poliserna.

När han senare greps fortsatte Hollywoodstjärnan att håna poliserna.

– Vad tror du att du tittar på, sugar tits?

Men Mel Gibson lyckades än en gång reparera sitt rykte. Han gjorde en hel pudel och la in sig på alkoholklinik för ett påstått beroende. Han spred bilden av sig som en djupt religös familjefar och fick snart ytterligare en framgång på vita duken, "Apocalypto".

Mel Gibson - hustrumisshandlare?

Men allt skulle gå åt helvete för Gibson - igen. Han skiljde sig med sin barndomskärlek, Robyn Moore, 2009 och träffade snabbt den rysk-amerikanska artisten Oksana Grigorieva.

Efter bara ett par månader fick de ett barn tillsammans hösten 2009. Men våren följande år, i april 2010, var förhållandet över.

Snabbt läckte uppgifter om att allt inte stått rätt till. Båda ansökte om besöksförbud och bandinspelningar släpptes där Mel Gibson förnedrar och hotar sin exfru.

I kanske den mest chockerande delen av inspelningen frågar Oksana "vad är det för man som slår en kvinna i ansiktet när hon håller deras barn i famnen?", varpå Mel Gibson svarar i vredesmod:

– Vet du vad? Du förtjänade att bli slagen.

Innan misstankarna om misshandel läckte talade Hollywoodstjärnan ut i London Telegraph om sitt liv. I intervjun beskrev han sig som immun mot skriverier.

– Jag är en tuff jävel och orkar inte bry mig om media längre. Fråga vem som helst vad deras största rädsla är så svarar de offentlig förnedring. Tänk dig att du förnedras över hela världen så förstår du vad jag gått igenom. Det förändrar dig och gör dig starkare. Det som inte dödar dig, härdar dig, sa han då.

Men efter nästan 35 år som filmstjärna verkar det som om Mel Gibson - till slut - har förstört sin karriär.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.